Austria, care a anunțat că intenționează să continue deportarea imigranților ilegal înapoi în Afganistan chiar după ce talibanii au capturat capitala Kabul, a sugerat înființarea de „centre de deportare” în țările din apropierea Afganistanului.
Conservatorii cancelarului Sebastian Kurz au o poziție dură față de migrație, acesta fiind unul dintre motivele pentru care au câștigat toate alegerile de după criza migrației din perioada 2015-2016, informează Euractiv.
Austria a fost unul dintre cele șase state membre ale Uniunii Europene care au avertizat Comisia Europeană săptămâna trecută că nu vor opri deportarea solicitanților de azil afgani respinși, în pofida situației din Afganistan. De atunci, trei din cele șase – Danemarca, Germania și Olanda – au renunțat la deportări.
„Dacă deportările nu mai sunt posibile din cauza restricțiilor impuse nouă prin Convenția Europeană a Drepturilor Omului, trebuie luate în considerare alternative. Centrele de deportare din regiunea din jurul Afganistanului ar fi o posibilitate. Pentru aceasta este nevoie de forța și sprijinul Comisiei Europene. Voi sugera această soluție la Consiliul Justiție și Afaceri Interne”, a declarat ministrul austriac de Interne, Karl Nehammer, într-o declarație comună cu ministrul de Externe, Alexander Schallenberg.
El și Schallenberg au sugerat, de asemenea, ca reuniunea să fie extinsă pentru a include miniștrii europeni de Externe, astfel încât aceștia să ajute la coordonarea politicii privind Afganistanul. La scurt timp, însă, șeful diplomației europene a convocat o reuniune a miniștrilor de Externe referitoare la Afganistan.
Talibanii au intrat duminică în capitala afgană Kabul, a anunțat un reprezentant al Ministerului afgan de Interne, iar SUA au început evacuarea diplomaților săi din ambasadă cu elicopterele. Potrivit oficialului din Ministerul de Interne, talibanii au venit în capitală „din toate părțile”.
Între timp, mii de afgani au format cozi uriașe în fața sucursalelor bancare din Kabul și în fața ambasadelor statelor occidentale, pentru a-și retrage economiile și pentru a solicita vize, iar mii de oameni încearcă să ajungă cu mașinile la aeroport, pentru a putea pleca din țară.
Talibanii au declarat că războiul din Afganistan s-a încheiat, la scurt timp după ce au preluat controlul asupra palatului prezidențial din Kabul.