Austria va crește cheltuielile publice anuale cu 500 de milioane de euro pentru sprijini economia, după ce compania de construcții Alpine Holding a declanșat cel mai mare caz de insolvență produs în țară după cel de-Al Doilea Război Mondial.
Insolvența Alpine, anunțată miercuri, a împovărat statul austriac cu pierderi din cauza garanțiilor acordate companiei și pune în pericol 5.000 de locuri de muncă, potrivit cotidianului New York Times.
„În astfel de perioade, întrucât criza este departe de a se fi încheiat, trebuie să menținem o politică hotărâtă și să luptăm pentru fiecare loc de muncă. Vom crește investițiile în economie cu 500 de milioane de euro, la 5 miliarde de euro”, a declarat cancelarul Werner Faymann.
Suplimentarea cheltuielilor se va face utilizând diverse fonduri de rezervă și va viza asigurarea de locuințe sociale, sprijin pentru îngrijirea copiilor, extinderea rețelei de cale ferată și siguranța tunelurilor din țară.
Austria are cel mai redus șomaj din UE.
Alpine Holding este deținută de Fomento de Construcciones&Contratas (FCC), cea mai mare companie de construcții de Spania.
Alpine Bau are datorii de 2,56 miliarde de euro. Nivelul obligațiilor financiare este mai mare decât cel al grupului industrial A-Tec Industries, în 2010, și al companiei de retail Konsum din 1995, intrate și ele în insolvență. Astfel, insolvența Alpine este cea mai mare din istoria postbelică a Austriei, a declarat Hans-Georg Kantner, purtător de cuvânt al asociației de protejare a creditorilor Kreditschutzverband von 1870.
Alpine Bau a depus un plan de restructurare prin care diviziile viabile vor continua să funcționeze, urmând să fie salvate 4.600 din 6.500 de locuri de muncă, iar restul grupului va fi vândut sau închis.
Potrivit planului, care trebuie aprobat de un administrator special numit de Curtea Comercială, grupul va plăti creditorilor circa 20% din datorii, în următorii doi ani.