Austria menține opoziția privind extinderea Schengen / ”Poziția de veto a Austriei nu este îndreptată împotriva Bulgariei și a României”
Opoziția Austriei privind extinderea Spațiului Schengen nu vizează direct Bulgaria și România, a declarat, vineri, ministrul austriac de Externe, Alexander Schallenberg, exprimând nemulțumiri privind funcționarea zonei de liberă circulație a Uniunii Europene și semnalând că Guvernul de la Viena va menține actuala poziție în Consiliul UE.
”Poziția de veto a Austriei nu este îndreptată împotriva Bulgariei și a României”, a afirmat Alexander Schallenberg, cu ocazia întâlnirii pe care a avut-o vineri, la Viena, cu ministrul de Externe al Bulgariei, Mariya Gabriel.
Discuțiile de la Viena au fost relaxate, în pofida nemulțumirilor exprimate recent de Guvernul de la Sofia ca reacție la opoziția Austriei față de integrarea Bulgariei în Spațiul Schengen.
Alexander Schallenberg a argumentat că Guvernul de la Viena are o ”problemă fundamentală” referitoare la modul în care funcționează Spațiul Schengen, pe fondul nemulțumirilor semnalate în ultimele luni în legătură cu numărul mare de solicitări de azil din partea imigranților extracomunitari care ajung în Uniunea Europeană.
Alexander Schallenberg a insistat că trebuie intensificate acțiunile de contracarare a migrației ilegale și a cerut suplimentarea măsurilor de securitate la frontierele externe ale Uniunii Europene. Ministrul austriac de Externe a amintit că, în ultima perioadă, numeroase state din Spațiul Schengen au reintrodus controale temporare la frontiere.
”Acest lucru arată că ceva nu funcționează”, a afirmat Alexander Schallenberg, semnalând, potrivit publicației Die Presse, că Austria va menține, deocamdată, veto-ul în Consiliul UE privind extinderea Spațiului Schengen.
Mariya Gabriel, ministrul bulgar de Externe, a exprimat optimism privind perspectivele admiterii Bulgariei în Schengen. ”Bulgaria va intensifica măsurile de apărare a frontierelor” dacă va fi admisă în Schengen, a afirmat Mariya Gabriel, subliniind că Guvernul de la Viena poate conta pe sprijinul Sofiei pentru abordarea provocărilor în materie de imigrație.
Joi, Mariya Gabriel s-a aflat în Germania. Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a exprimat susținere pentru admiterea Bulgariei și a României în Spațiul Schengen. ”Admiterea cu drepturi depline a Bulgariei și a României în Spațiul Schengen trebuie să se producă acum, condițiile sunt îndeplinite deja de mult timp. Într-o perioadă în care sunt construite ziduri, Uniunea Europeană trebuie să își respecte angajamentele”, a transmis Annalena Baerbock, potrivit Ministerului de Externe de la Berlin.
Foto: Profimedia
Citește și: