Consilier general, al cărui sfat este de obicei urmat de tribunalul european, a afirmat că fluxul fără precedent al imigranților și lipsa unei orientări clare a Regulamentului Dublin despre gestionarea unei asemenea situații ar putea duce la situația ca statele de la frontiera UE, precum Grecia sau Croația, să nu mai poată face față situației refugiaților.
„Din punctul de vedere al părerii Avocatului General, regulamentul nu a fost proiectat pentru a acoperi asemenea circumstanțe excepționale”, conform unui comunicat al consilierului general al CJUE.
Recomandarea ar putea avea implicații pentru alți solicitanți de azil, mulți dintre aceștia depunând cereri doar atunci când au ajuns la destinația lor finală, adesea Germania sau Suedia, mai degrabă decât statele din sud, cum ar fi Grecia, unde au intrat pentru prima dată în UE.
Consiliul Uniunii Europene a stabilit, în septembrie 2015, să distribuie pe bază de cote obligatorii 160.000 de refugiați extracomunitari ajunși în spațiul UE.
Slovenia a introdus restricții la frontieră pentru imigranți în încercarea de a închide ruta balcanică tranzitată de extracomunitari pentru a ajunge din Grecia în Europa de Vest.
Polonia a elaborat în aprilie măsuri legislative care ar putea permite reținerea solicitanților de azil în tabere de imigranți. Conform Ministerului de Interne polonez, asemenea măsuri, criticate de Organizația Națiunilor Unite, au fost de ajutor statului ungar care le-a implementat de asemenea.