Austria vrea un gard la frontiera cu Italia. Reacția lui Renzi
Renzi a catalogat drept „rușinoasă” închiderea pasului Brenner, fiind contrară legislației europene, relatează BBC News online.
Intenția de a închide o porțiune din frontiera celor două state a venit la câteva zile după ce un partid de extremă-dreapta a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale în Austria.
Șeful poliției din Tirol, Helmut Tomac, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că propunerea de a construi un gard pe un segment al frontierei va depinde de gradul de cooperare al Italiei.
Mii de camioane tranzitează zilnic pasul Brenner, principala legătură între nordul și sudul Alpilor.
Austria deja a început să introducă verificări la frontierele sale în încercarea de a scădea numărul de imigranți care tranzitează țara. Noile măsuri presupun verificarea camioanelor și a mașinilor private care circulă pe autostrăzi, dar și a trenurilor.
Austria a introdus, de luni, noi controale la frontiera cu Ungaria, pentru a preveni alte rute pentru traficanții de imigranți, în condițiile în care tot mai multe cazuri de traversare ilegală s-au înregistrat în țară pe fondul închiderii rutei balcanice la jumătatea lunii martie.
În baza noilor controale, polițiștii austrieci vor efectua verificări în autovehiculele care trec prin principalele puncte de frontieră dintre cele două state, la militarii vor patrula în alte puncte de la graniță.
Vara trecută, zeci de mii de imigranți au tranzitat Ungaria și Austria pentru a se îndrepta spre Germania, destinația preferată a imigranților, până când Ungaria și-a închis granițele în septembrie.
Poliția nu a precizat cât vor rămâne în vigoare noile controale la frontieră.
Austria a fost criticată de nenumărate ori pentru politicile sale dure privind gestionarea valului de imigranți din țară, printre care impunerea de cote zilnice de imigranți – 3.200 de sosiri per zi -, dar și limitarea de solicitări de azil la 37.500 pe an.