Austriecii decid duminică, începând de la ora 6.00 GMT (8.00, ora României), în cadrul unui referendum, dacă vor să mențină serviciul militar obligatoriu sau trec la o armată profesionistă, o problemă care divizează mica republică alpină cu statut de țară neutră, relatează AFP.
Costul unei armate consolidate, numărul recuților și impactul asupra misiunilor în străinătate sau de salvare în caz de catastrofe naturale au fost principalele mize ale dezbaterii, pe fundalul problemei centrale, și anume care sunt implicațiile în ceea ce privește neutralitatea Austriei.
Între țările din cadrul Consiliului Europei, în Austria, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Norvegia, Elveția și Turcia există, în continuare, serviciu militar obligatoriu, pe bază de recrutare. Franța a trecut la o armată profesionistă încă din 1996, exemplu urmat, în ultima perioadă, de alte țări europene, inclusiv Germania, în 2011.
Austria are 55.000 de militari, un număr care ar trebui să fie păstrat odată cu reforma, insistă Ministerul Apărării. În fiecare an, 22.000 de austrieci efectuează un serviciu militar de șase luni.
Dezbaterea publică se desfășoară, în mod paradoxal, invers. Social-democrații din cadrul SPÖ, istoric favorabili serviciului militar obligatoriu, se pronunță, de această dată, cu doar câteva excepții, pentru o armată profesionistă. Invers, democrat-creștinii din cadrul ÖVP, mai degrabă susținători ai unei armate de profesioniști, apără serviciul pe bază de recrutare.
În contextul alegerilor legislative din octombrie 2013, această divergență în cadrul Guvernului de mare coaliție, aflat la putere în Austria de la sfârșitul lui 2008, se regăsește și la nivelul opiniei publice.
Austria este angajată de mult timp în cadrul misiunilor ONU de menținere a păcii, în special în fosta Iugoslavie (Kosovo și Bosnia) și în Orientul Mijlociu (Liban și Golan).
Potrivit ultimelor sondaje, susținătorii menținerii serviciului militar obligatoriu ar înregistra un avans de zece puncte.
Aproape 6,3 milioane de austrieci sunt chemați să voteze duminică. Secțiile de votare s-au deschis la ora 6.00 GMT (8.00, ora României) și se vor închide la ora 16.00 GMT (18.00, ora României). Primele estimări sunt așteptate duminică seara.