Autorii atentatului din SUA ar fi planificat și alte atacuri, susțin anchetatorii

Publicat: 07 12. 2015, 16:08

Niciun element găsit până în prezent nu oferă niciun indiciu privind țintele pe care le-ar fi putut alege cuplul de asasini, Tashfeen Malik, în vârstă de 29 de ani, și Syed Rizwan Farook, în vârstă de 28 de ani, a declarat pentru Reuters un oficial guvernamental. Polițiștii nu cred că Enrique Marquez, un bărbat suspectat că a furnizat arme celor doi asasini, are legătură cu o organizație teroristă, însă își continuă cercetările, a adăugat el.

Oficialul a susținut că autoritățile efectuează cercetări pentru a vedea ce contacte ar fi putut avea Tashfeen Malik cu activiști islamici din Pakistan, unde s-a născut și a studiat, și în Arabia Saudită, unde a crescut, și dacă ea a fost radicalizată în străinătate înainte de a-și convinge soțul să i se alăture în atac.

Potrivit rudelor ei rămase în Pakistan, Tashfeen Malik s-a radicalizat fără îndoială în timp ce trăia în Arabia Saudită cu tatăl ei. După ce și-a petrecut copilăria acolo, femeia a venit în Pakistan unde a studiat la facultatea de farmacie din orașul Multan în parioada 2007 – 2012.

Biroul Federal de Investigații din Statele Unite (FBI) a calificat vinerea trecută atacul drept „act de terorism”, Tashfeen Malik fiind suspectat că a jurat credință grupării Stat Islamic (SI). Militanții grupării teroriste au afirmat sâmbătă, la postul lor de radio, că cei doi autori ai atacului armat erau „susținători” ai organizației. „Ne rugăm la Allah să-i accepte ca martiri”, a relatat postul de radio oficial al grupării Stat Islamic, al-Bayan.

În cursul atacului din orășelul californian San Bernardino, Tashfeen Malik a postat pe Facebook un mesaj de loialitate față de Abu Bakr al-Baghdadi, liderul organizației teroriste sunnite Stat Islamic, au afirmat anterior trei oficiali din cadrul investigației citați de CNN. Facebook a informat ulterior că a șters mesajul deoarece încălca standardele ce interzic promovarea terorismului sau elogierea violenței.

Potrivit CNN, gruparea SI a utilizat cuvântul „susținători”, față de alte cazuri când folosește termeni precum „cavaleri” sau „soldați”. Această declarație nu înseamnă neapărat că gruparea teroristă le-a dat indicații directe atacatorilor. Organizația jihadistă îi îndeamnă mereu pe susținătorii săi să comită atacuri, iar cuplul din California ar fi putut răspunde unui apel general vag.

Syed Farook, în vârstă de 28 de ani, și soția sa Tashfeen Malik, în vârstă de 29 de ani, au deschis focul miercuri în timpul unei petreceri la un centru de servicii sociale pentru persoane cu dizabilități din orașul San Bernardino, în statul american California, omorând 14 persoane și rănind grav alte 21. Câteva ore mai târziu, poliția care îi urmărea pe atacatori a deschis focul asupra unui vehicul de teren, la aproximativ trei kilometri de locul atacului, iar bărbatul și femeia, dotați cu arme de asalt, pistoale și haine de luptă, au fost uciși.