Autorii unei cărți susțin că pot dovedi existența lui Dumnezeu cu ajutorul științei. Cartea a devenit bestseller în Franța
O carte ai cărei autori susțin că au posibilitatea de a dovedi existența lui Dumnezeu prin intermediul științei a devenit bestseller în Franța, în pofida faptului că mulți oameni de știință se declară sceptici în această privință.
Ajutat de o campanie amplă de promovare, volumul „Dieu, la science, le preuves” („Dumnezeu, știință, dovezi”), scris de Michel-Yves Bollore, inginer, și de Olivier Bonnassies, a depăşit luni pragul de 100.000 de exemplare vândute, la trei luni după publicarea sa, informează France24.
Lucrarea pretinde, „într-un singur volum, accesibil pentru toţi”, că poate să descrie maniera în care descoperirile astronomice din secolul al XX-lea au readus în atenţie chestiunea Creaţiei.
Potrivit autorilor, viața nu poate fi explicată decât prin existența unui „mare ceasornicar”, care ar sta la originea existenței Universului și a apariției vieții pe Pământ.
Frații Bogdanoff, cei mai faimoși gemeni din Franța, care au murit recent după ce au contractat COVID-19, au participat și ei la realizarea cărții și au găzduit o conferință despre aceasta în noiembrie.
Timp de aproape patru secole, prin intermediul lui Galileo, Newton, Darwin, „ştiinţele au arătat că un creator nu era necesar pentru a explica Universul”. „Şi au făcut-o atât de bine, încât la începutul secolului al XX-lea, materialismul triumfa”, susțin autorii volumului.
Oamenii de știință nu sunt de acord
În comunitatea științifică, chiar și în cea a cercetătorilor care cred în Dumnezeu, demersul celor doi scriitori nu a convins deloc, ba chiar a provocat nemulțumiri.
„Noțiunea de «dovadă» este controversată”, spune Thierry Magnin, fizician și preot. „Deși ai dreptul să crezi că există un «mare ceasornicar», nu ai dreptul să spui că această idee este o «dovadă». A combina știința cu religia nu înseamnă a încurca lucrurile”, a adăugat el.
„Încercarea de a dovedi prin știință existența lui Dumnezeu este o formă de naivitate”, a spus Etienne Klein, specialist în filosofie, într-un interviu acordat săptămânalului L’Express.
Potrivit teologului și fizicianului François Euve, cartea are atât de mult succes deoarece răspunde unor întrebări existențiale „într-o perioadă de incertitudine cu privire la viitorul lumii”. Dar, în opinia sa, știința „nu are nicio vocație de a răspunde acestor întrebări”.
Dar există ceva și mai problematic: a doua parte a cărții conține argumente „în afara științei”, care se bazează pe Biblie, pe „destinul extraordinar” al poporului evreu și pe miracolul de la Fatima pentru a dovedi existența lui Dumnezeu, mai arată sursa citată.