Yu Zhengsheng, însărcinat cu grupurile religioase și minoritățile etnice, numărul patru în ierarhia Partidului Comunist, a insistat în discursul pe care l-a susținut asupra liniei oficiale, potrivit căreia Dalai Lama, care a fugit din China în 1959, după eșecul unei revolte față de regimul chinez, este un „separatist violent”.
Dalai Lama, care s-a refugiat în India, afirmă, în schimb, că el dorește doar un pic mai multă autonomie pentru patria sa.
„Oamenii de toate etniile sunt angajați într-o luptă hotărâtă împotriva separatismului, contracarând în permanență activitățile separatiste și de sabotaj ale clicii lui Dalai Lama și forțelor ostile străine”, a declarat Yu în fața marelui Palat Potala din Lhasa, cel mai înalt palat din lume, odinioară reședința lui Dalai Lama.
Yu, care a condus delegația Guvernului central în regiune, a vorbit în fața unor oficiali, unor tibetani purtând costume tradiționale și unor studenți care fluturau steaguri ale Chinei.
O procesiune de caruri alegorice, evocând realizările Partidului Comunist, iar altele înfățișând monumente celebre din Tibet, ca Palatul Potala, a defilat pe străzi, după discursuri.
Yu a îndemnat luni armata, poliția și personalul judiciar din Tibet să fie pregătite „să poarte o luptă îndelungată împotriva clicii celui de-al 14-lea Dalai Lama”, potrivit agenției oficiale de știri Xinhua.
Presa de stat a profitat de aniversare pentru a lansa atacuri la adresa lui Dalai Lama.
Tabloidul naționalist The Global Times, deținut de către Cotidianul Poporului, organul de presă al partidului unic, l-a numit pe laureatul Nobelului pentru Pace un „trișor” și un „conducător crud în exil”.
Anul acesta au loc mai multe aniversări sensibile pentru regiunea îndepărtată, pe care China o conduce cu o mână de fier din 1950, când trupele comuniste au mărșăluit și au preluat controlul, printr-o „eliberare pașnică”, în opinia Beijingului.
Tibetul a sărbătorit împlinirea vârstei de 80 de ani de către Dalai Lama și a marcat 20 de ani de la dispariția unui tânăr tibetan care a fost ales de Dalai Lama a doilea în ierarhia tibetană budistă.
Tânărul, în vârstă de șase ani la momentul dispariției, „trăiește o viață normală”, a anunțat duminică un oficial chinez de rang înalt.
Organizația Free Tibet a denunțat aceste ceremonii, luni, apreciind că ele „pot fi organizate în PR-ul secolului al XXI-lea, dar fac parte din epoca lui Mao”, referindu-se la fondatorul Chinei moderne, Mao Zedong.
Tibetul rămâne supus unor măsuri de securitate stricte, iar vizitele jurnaliștilor străini sunt limitate, ceea ce îngreunează evaluarea situației regiunii.