Autoritățile din Hong Kong le-au interzis unor activiști pro-democrație să candideze în cadrul alegerilor legislative. Guvernul susține, însă, că nu limitează drepturile nimănui
Guvernul din Hong Kong a anunțat joi că 12 activiști pro-democrație nu vor mai putea să candideze la alegerile legislative, întrucât s-au opus noii legi privind siguranța națională, impusă de Beijing.
Cu toate acestea, autoritățile din teritoriul autonom neagă că ar încălca drepturile civile prin această decizie, informează Reuters.
Printre candidații descalificați se numără activistul pro-democrație Joshua Wong, unii membri ai Partidului Civic, dar și alte persoane care au câștigat un vot neoficial în cadrul unor alegeri primare organizate de opoziție la începutul lunii.
Reuters notează că decizia va înfuria susținătorii opoziției care au participat la protestele pro-democrație, la o lună după ce conducătorii Partidului Comunist de la Beijing au anunțat impunerea noii legi privind securitatea națională.
Totodată, Guvernul a anunțat că ar putea lua decizii similare și în cazul altor candidați.
Legea siguranței naționale continuă să fie contestată în Hong Kong
Criticii susțin că această decizie are ca scop reducerea la tăcere a noii generații de susținători ai democrației, după o victorie zdrobitoare a acestora în cadrul alegerilor locale de anul trecut.
„În mod clar, Beijingul arată că nesocotește voința cetățenilor din Hong Kong, trece peste ultimele urme de autonomie din oraș și încearcă să mențină legislativul din Hong Kong sub controlul său ferm”, a scris Wong pe Twitter.
Șansele ca opoziția să câștige majoritatea în Legislativul din Hong Kong ar putea să scadă și mai mult dacă Guvernul decide amânarea alegerilor, programate pentru 6 septembrie, ca urmare a pandemiei de COVID-19.
Guvernul a declarat că a decis să le interzică celor 12 să candideze deoarece aceștia ar fi solicitat intervenția forțelor străine în Hong Kong sau „au exprimat obiecții în legătură cu principiile legii securității naționale”, fapte care intră în contradicție cu Legea Fundamentală din Hong Kong.
Beijingul a impus noua lege a siguranței naționale pentru a pedepsi faptele de „secesiune, subversiune, terorism și colaborare cu forțele străine” în fosta colonie britanică.
Criticii legii spun că aceasta încalcă drepturile și libertățile fundamentale, garantate atunci când orașul a revenit sub administrație chineză în 1997, în timp ce susținătorii legii spun că aceasta va aduce stabilitate după un an de proteste antiguvernamentale și violențe de stradă.
„Nu se pune problema cenzurii politice, restricționării libertății de exprimare sau privării de dreptul de a candida, așa cum pretind unii membri ai comunității”, a informat Guvernul.
Anul trecut, autoritățile au împiedicat 18 activiști pro-democrație să candideze la alegerile locale, potrivit unui raport al Civil Rights Observer, o organizație pentru drepturile omului din Hong Kong.