Prima pagină » Știri externe » Autoritățile din Hong Kong neagă că ar fi folosit membri ai triadelor chinezești pentru a dispersa manifestanții

Autoritățile din Hong Kong neagă că ar fi folosit membri ai triadelor chinezești pentru a dispersa manifestanții

Autoritățile din Hong Kong neagă că ar fi folosit membri ai triadelor chinezești pentru a dispersa manifestanții
Autoritățile din Hong Kong au negat sâmbătă că s-ar fi folosit de mafia chineză pentru a obține dispersarea manifestanților prodemocrație, în urma unor confruntări între protestatari și locuitori nemulțumiți, printre care s-ar fi amestecat militanți pro-Beijing și membri ai triadelor, relatează AFP.

Situația era în continuare tensionată în cele trei locuri din fosta colonie britanică ocupate de manifestanți, care și-au întărit baricadele de teama repetării confruntărilor de vineri, soldate cu aproximativ zece răniți.

Poliția a anunțat arestarea a 19 persoane, dintre care opt indivizi suspectați de legături cu triadele, mafia chineză.

Deputați prodemocrație au acuzat Guvernul de colaborare cu aceste grupări mafiote, care se ocupă în mod tradițional cu traficul de stupefiante, prostituția, jocurile de noroc și extorsiunea, dar care investesc tot mai mult în imobiliar sau finanțe, în Hong Kong. Anumite triade sunt suspectate că au relații cu puterea politică și au mai fost acuzate în trecut că au fost plătite pentru a pune capăt unor manifestații.

Poliția „pare să fi dat dovadă de multă indulgență față de activitățile triadelor”, a afirmat deputatul Albert Ho. „Cei care se află la putere în Hong Kong nu au altă opțiune decât să disperseze mitingurile”, iar „singurul mod de a face acest lucru, dacă nu o fac ei înșiși, este să le permită altora să o facă”.

„Guvernul a utilizat forțe organizate și chiar bande ale triadelor pentru a încerca să disperseze cetățenii”, a declarat deputatul James To, citat de ziarul South China Morning Post.

Amnesty International a condamnat pasivitatea forțelor de poliție, acuzându-le că au privit în timp ce manifestanții, adesea tineri și neînarmați, erau atacați de o mulțime ostilă printre care se aflau și persoane mascate.

Dar ministrul Securității, Lai Tung-kwok, a dezmințit aceste „acuzații fabricate” și „excesive”.

Starea de neliniște era perceptibilă sâmbătă în rândul manifestanților, care au ieșit în stradă cu zecile de mii de șapte zile pentru a cere instaurarea votului universal deplin și demisia șefului Executivului, Leung Chun-ying.

Mai multe cazuri de violențe împotriva jurnaliștilor și de agresiuni sexuale au fost semnalate în acest oraș, considerat în mod normal drept unul dintre cele mai sigure din lume. Clubul corespondenților străini din Hong Kong (FCC) a menționat agresiuni împotriva a cinci jurnaliști.

Tensiunile au fost intense în Mong Kok, un cartier comercial dens populat din Kowloon, unde au avut loc vineri cele mai violente incidente, între cele două tabere.

Manifestanții prodemocrație au lansat un apel către susținătorii lor să se adune în jurul orei 20.00 (15.00, ora României) în apropiere de sediul puterii, în centrul Hong Kong-ului, pentru a protesta față de aceste confruntări.

Hong Kong se confruntă cu cea mai gravă criză politică de când insula a fost retrocedată Chinei, în 1997, după ce mii de persoane au ieșit în stradă în semn de protest față decizia Beijingului, anunțată în august, de a permite votul universal pentru alegerea premierului local în 2017, păstrând, totuși, controlul asupra candidaturilor.

Autor

Citește și