Guvernul din Irak a anunțat că un prim zbor pentru repatrierea voluntară a cetățenilor săi care se află printre migranții blocați la granița dintre Belarus și Polonia va fi organizat joi.
Anunțul Bagdadului vine în contextul în care miniștrii de Externe ai Uniunii Europene se întâlnesc luni pentru a prelungi sancțiunile impuse Belarusului anul trecut în urma represiunii împotriva oponenților regimului Lukașenko, după cum informează Euronews.
„Irakul va opera un prim zbor pentru cei care doresc să se întoarcă acasă în mod voluntar pe data de 18 a acestei luni”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe de la Bagdad, Ahmed al-Sahaf.
Primul contact la nivel înalt între Bruxelles și Minsk de la începutul crizei de la granița de est a UE a avut loc duminică. Liderul Belarusului este acuzat că a orchestrat în mod deliberat afluxul de migranți pentru a provoca probleme Blocului comunitar.
Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a vorbit cu ministrul bielorus de Externe, Vladimir Makei. Ulterior, Borrell a calificat situația umanitară de la graniță drept „precară”.
„Viețile oamenilor trebuie protejate, iar agențiile umanitare trebuie să aibă acces la acești oameni. Situația actuală este inacceptabilă și trebuie să înceteze. Oamenii nu ar trebui folosiți ca arme”, a scris Borrell pe Twitter.
Spoke to #Belarus Foreign Minister Makei to raise the precarious humanitarian situation at the border with the EU. Peoples lives must be protected and humanitarian agencies allowed access.
The current situation is unacceptable and must stop. People should not be used as weapons.
— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) November 14, 2021
Makei a declarat la rândul său că orice sancțiuni care vizează țara sa ar fi „contraproductive”.
Polonia, Lituania și Letonia iau în considerare să solicite NATO o reuniune de urgență pe fondul crizei migranților de la granițele lor cu Belarus, a declarat duminică prim-ministrul polonez.
Mii de migranți din Orientul Mijlociu se află la granița UE cu Belarus, în condițiile în care temperaturile continuă să scadă, punându-le viețile în pericol. Săptămâna trecută, criza umanitară s-a transformat într-un conflict geopolitic între UE și Statele Unite, pe de o parte, și Belarus, susținută de Rusia, pe de altă parte.
Grupa Granica, un ONG care încearcă să livreze provizii pentru imigranți, spune că se teme că autoritățile de la Minsk ar putea răspunde la sancțiunile UE încercând să destabilizeze și mai mult situația.
De asemenea, organizația susține că migranții sunt supuși „dezinformării profesioniste” de către autoritățile din Belarus.
În timp ce organizațiile internaționale le oferă migranților informații despre procedura de repatriere sau despre posibilitatea solicitării de azil în Belarus, Grupa Granica susține că oficialii din Belarus distribuie formulare care sugerează că aceștia s-ar putea stabili în Polonia sau Germania.
„Acest lucru arată că autoritățile din Belarus le dau speranțe migranților că aceștia ar putea ajunge în siguranță în țările vest-europene, dar îi țin în continuare în tabăra de la granița cu Polonia, totul pentru a exercita presiuni suplimentare asupra UE”, transmite Grupa Granica printr-un comunicat.
Poliția poloneză a anunțat sâmbătă că un tânăr sirian a fost găsit mort la graniță.
Medici voluntari au tratat de hipotermie o femeie, după ce ea și un grup de alți migranți au fost găsiți într-o pădure de lângă graniță, vineri seară.
Organizația Medics on the Border (Medici la graniță, n. red.), un grup de voluntari care acordă ajutor migranților care trec în Polonia din Belarus, a declarat că femeia făcea parte dintr-un grup de zece persoane găsite într-un șanț din apropierea satului Narewka.
Femeia a fost dusă la spital, iar restul grupului, inclusiv copii, au fost duși la un birou al Poliției de Frontieră din apropiere.
Occidentul acuză regimul lui Lukașenko că atrage migranții la Minsk din țări precum Irak, Siria și Yemen, promițându-le acestora că vor putea ajunge în UE.