Prima pagină » Știri externe » Autoritățile din Moldova au reținut din avionul delegației lui Rogozin listele cu semnături pentru independența Transnistriei și unirea cu Rusia

Autoritățile din Moldova au reținut din avionul delegației lui Rogozin listele cu semnături pentru independența Transnistriei și unirea cu Rusia

Dmitri Rogozin a încercat să scoată din Transnistria listele cu semnături pentru recunoașterea independenței regiunii separatiste și să i le ducă lui Putin. Moldova a reținut documentele

Delegația rusă care se întorcea de la Tiraspol la Moscova, via Chișinău, a încercat să transporte cu avionul charter cutii care conțineau listele cu semnături pentru recunoașterea independenței Transnistriei. Aceste liste au fost reținute de autoritățile de la Chișinău, „pentru a analiza legalitatea acestora”, conform unui comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova.

Sâmbătă seara, în urma scandalului creat de blocarea aeronavei oficiale a delegației ruse, după ce România nu a permis survolul în spațiul său aerian, iar Ucraina a escortat cu avioane de luptă aeronava delegației înapoi la Chișinău, Rogozin a postat pe Twitter poze cu listele de semnături strânse la Tiraspol, alături de două mesaje.

„Ieri toate semnăturile strânse ne-au fost înmânate de activiștii Uniunii Comunităților Ruse. Asistentul meu mi-a spus că cutiile sunt încărcate în mașini”, ascris Rogozin pe Twitter.

Fotografie postată de Dmitri Rogozin, cu înmânarea listelor de semnături.

Imediat, Rogozin a mai postat un mesaj pe Twitter și o nouă fotografie: „Ei bine, trimite un prost la piață și tot prost se va întoarce… Da, nu există publicitate mai bună pentru referendumul poporului”.

A doua fotografie postată de Rogozin, cu semnături de la Tiraspol.

„Atragem atenția asupra faptului că acțiunile și declarațiile lui D. Rogozin din ultima perioadă sunt contraproductive și nu contribuie la avansarea procesului de reglementare a conflictului transnistrean”, mai arată MAE de la Chișinău în comunicatul de presă.

Fotografie postată de Dmitri Rogozin, cu listele de semnături.

Miza independenței Transnistriei: referendum pentru alipirea la Rusia

Autoritățile separatiste de la Tiraspol au inițiat o campanie de strânegere de semnături, pe 22 aprilie, pentru a cere președintelui Vladimir Putin să inițieze o procedură de recunoaștere a independenței Transnistriei față de Republica Moldova și pentru a valida încă o dată referendumul din 2006, când locuitorii au cerut în proporție de 97% alipirea la Rusia. Procedura s-a încheiat pe 9 mai, când listele cu semnături i-au fost înmânate lui Rogozin, cu ocazia Zilei Victoriei sovietice asupra fascismului. Rogozin ar fi urmat să îi ducă semnăturile lui Putin.

„Stimabile Vladimir Vladimirovici (Putin), sunteți garantul principal al respectării drepturilor cetățenilor ruși și ale compatrioților lor din Transnistria (…). Dorința Republicii Moldova de a se integra în Uniunea Europeană și faptul că ea ignoră voința poporului transnistrean demonstrează că nu putem coexista în cadrul unor frontiere comune (…). Vă rugăm să inițiați o procedură privind recunoașterea Transnistriei. Vrem să ne decidem singuri soarta. Vrem să fim auziți”, se arată în petiție

Locuitorii din regiune au putut semna doar în baza pașaportului rus sau transnistrean.

Miza acestei proceduri este că dacp Transnistria este recunoscută ca stat independent, ea poate să organizeze un referendum oficial, independent de autoritățile de la Chișinău, prin care să ceară alipirea la Rusia, așa cum s-a întâmplat și în Crimeea. În urmă cu aproximativ o lună, președintele Sovietului Suprem de la Tiraspol a trimis o scrisoare la Kremlin, prin care a cerut ca Moscova să găsească o soluție legală pentru ca Transnistria să poată cere alipirea la Rusia.

Un proiect de lege aflat în dezbaterea Dumei de Stat, privind anexarea de teritorii la Federația Rusă, în urma unui referendum, dacă populația rusă se consideră nedreptățită de autoritățile unui alt stat, a fost retras pentru a se mai lucra la forma sa. Transnistria nu se putea folosi de prevederile acelui proiect de lege, pentru că nu putea organiza referendum (neavând autorități recunoscute oficial de Chișinău sau de alte state).

Vladimir Putin a declarat că Transnistria trebuie să își decidă viitorul singură, dând de înțeles că o eventuală procedură de anexare la Rusia trebuie să fie inițiată de la Tiraspol, nu de la Moscova. Rogozin a transmis vineri de la Tiraspol următorul mesaj cât se poate de clar: „Transnistria se află sub patronajul Rusiei și nu vom permite nimănui să o supere”.

Rogozin a fugit de la Chișinău la Moscova, ascuns într-un avion de linie, pentru a evita blocada Ucraina-România

Drumul de la Tiraspol înapoi la Moscova al vicepremierului Rusiei, Dmitri Rogozin, s-a transformat într-o adevărată aventură, după ce România i-a interzis să intre în spațiul aerian, iar Ucraina i-a întors din drum, cu avioane de luptă, avionul delegației oficiale care decolase de la Chișinău. Rogozin a acuzat România într-un mesaj postat pe Twitter că nu i-a permis survolarea prin spațiul aerian, la cererea SUA. El amenință că data viitoare va zbura peste România cu un bombardier. Nervozitatea sa este explicabilă: cu două zile înainte, când Rogozin a sosit în Transnistria, România și Bulgaria i-au permis să intre în spațiul lor aerian, astăzi însă l-au blocat.

MAE a avut o reacție dură, explicând că interdicția a venit din cauza sancțiunilor impuse de UE și a solicitat Moscovei explicații oficiale cu privire la „bombardierul” lui Rogozin. Băsescu i-a urat lui Rogozin: „Să-i fie de bine”. Până la urmă, Rogozin a reușit să ajungă la Moscova. El i-a păcălit pe ucraineni și a reușit să zboare pe furiș înapoi în Rusia: s-a îmbarcat la Chișinău în altă aeronavă decât cea a delegației oficiale. Ajuns acasă, a mai amenințat o dată România. Tot pe Twitter.