Procurorii au declarat că poliția a arestat șapte bărbați acuzați că au participat la masacrarea a peste 1.000 de musulmani într-un depozit de la periferia orașului Srebrenița. În total, 8.000 de bosniaci musulmani au fost uciși de sârbi în enclava bosniacă, singura atrocitate din Europa calificată drept genocid de ONU după al Doilea Război Mondial.
Procurorul-șef sârb pentru crime de război Vladimir Vukcevici a declarat pentru AP că autoritățile au intenționat să aresteze opt suspecți în cadrul unui raiduri care au avut loc în cursul dimineții în diferite zone din Serbia, miercuri, dar una a reușit să fugă. „Mai multe persoane au fost în atenția noastră, dar am reușit să arestăm șapte din opt suspecți până în prezent”, a declarat Vukcevici.
„Ei sunt foști membri ai unei brigăzi speciale a poliției sârbe bosniace”, a adăugat el.
Serbia a pus sub acuzare mai mulți bărbați care au luat un grup de prizonieri din Srebrenița pentru a fi uciși. În 2011, autoritățile l-au arestat pe Ratko Mladici, presupusul organizator al masacrului, trimițându-l la Tribunalul Penal Internațional (TPI) pentru fosta Iugoslavie de la Haga. Dar arestările de miercuri sunt prima încercare de a aduce în fața justiției persoane care au mâinile pătate de sânge în masacrul de la Srebrenița.
„Este important de subliniat că aceasta este prima dată când procuratura noastră are de-a face cu uciderea în masă a civililor și prizonierilor de război de la Srebrenița”, a declarat procurorul care se ocupă de caz, Bruno Vekarici. Serbia se apropie de un moment cheie în confruntarea cu trecutul. „Nu ne-am confruntat niciodată cu crime de asemenea proporții”, a declarat el. „Este foarte important ca Serbia să adopte o poziție clară față de Srebrenița într-un proces”, a continuat procurorul.
Mulți sârbi încă îi consideră eroi pe liderii din timpul războiului – inclusiv pe Mladici și pe liderul politic al sârbilor bosniaci Radovan Karadzici, judecați de TPI – și cred că aceștia sunt victimele unui complot occidental.