Autoritățile germane au emis mandat de ARESTARE pe numele unui ucrainean implicat în sabotarea Nord Stream. Sunt vizați încă doi suspecți – presă

Publicat: 14 08. 2024, 11:48
Actualizat: 14 08. 2024, 12:24

Autoritățile din Germania au emis un mandat european de arestare împotriva unui instructor de scufundări ucrainean care ar fi făcut parte echipa care a sabotat gazoductele Nord Stream, arată presa germană.

Anchetatorii cred că bărbatul, despre care se știe că a locuit o perioadă în Polonia, a fost unul dintre scafandrii care au instalat dispozitive explozive pe conductele care mergeau din Rusia până în Germania pe sub Marea Baltică, în septembrie 2022, potrivit Reuters.

Parchetul General din Germania a refuzat să comenteze informațiile apărute în presă.

Potrivit mai multor publicații, Germania ar fi cerut Poloniei în iunie arestarea cetățeanului ucrainean. Până în prezent, Parchetul General polonez nu a făcut niciun comentariu cu privire la acest caz.

Der Spiegel a notează că este foarte posibil ca, după această solicitare a autorităților de la Berlin, suspectul să fi părăsit Polonia.

Încă doi suspecți în dosarul Nord Stream

Alte două persoane, un bărbat și o femeie, ambii tot instructori de scufundări ucraineni, au fost identificați în ancheta cu privire la presupusul sabotaj, dar până acum nu au fost emise mandate de arestare pe numele acestora.

Momentan este un mister cine s-a aflat în spatele exploziilor care au distrus trei din cele patru conducte.

Rusia și Occidentul s-au acuzat reciproc că s-ar afla în spatele exploziilor. Fiecare dintre părți a negat implicarea în acest act și nimeni nu și-a asumat responsabilitatea pentru sabotarea Nord Stream.

O sondă suedeză a găsit urme de explozibili pe mai multe obiecte recuperate de la fața locului, confirmând, astfel, că nu a fost vorba despre un accident, ci despre o acțiune deliberată.

În ianuarie 2023, autoritățile germane au percheziționat o navă despre care se crede că ar fi putut fi folosită pentru a transporta explozibilii necesari. Berlinul a transmis atunci Națiunilor Unite că există indicii că scafandri profesioniști ar fi putut atașa dispozitivele explozibile la conductele aflate la 70-80 de metri adâncime.

Sursa foto: Profimedia