Numărul protestatarilor este cu mult mai mic decât estimările inițiale ale poliției, care se aștepta la o prezență de aproximativ 30.000 de persoane.
Protestul, organizat de asociația turco-europeană UETD sub motto-ul „Da pentru democrație. Nu pentru lovitura de stat”, este îndreptat împotriva tentativei de lovitură de stat din data de 15 iulie, soldat cu peste 260 de morți și în urma căreia a fost declanșată o amplă campanie de demitere și arestare a presupușilor complotiști.
Poliția din Köln a interzis prezentarea în timpul manifestației a unei înregistrări în care apare președintele Erdogan, motivând că ar putea provoca agitație în rândul participanților. Un purtător de cuvânt prezidențial a denunțat această măsură ca „inacceptabilă” și a sugerat că altele ar fi „motive reale”.
Joi, ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a cerut Berlinului să îi extrădeze pe susținătorii lui Fethullah Gulen, un cleric musulman acuzat de Ankara de orchestrarea tentativei de lovitură de stat din 15 iulie și care trăiește în Statele Unite de mai mulți ani, într-un exil autoimpus. Pe de altă parte, Gulen neagă orice implicare în acestă acțiune și chiar a condamnat lovitura de stat.
Cavusoglu a insinuat că mai mulți procurorii și judecătorii care fac parte din mișcarea lui Gulen se află în Germania, unde trăiește o importantă minoritate turcă.
Se estimează că în Germania ar trăi aproximativ 100.000 de adepți ai clericului musulman.
Poliția a anunțat că peste 2.700 membri ai forțelor de ordine au fost mobilizați pentru a asigura securitatea la acest eveniment.
Concomitent, în oraș au loc au fost anunțate patru contra-demonstratii, la fiecare fiind așteptați până la 1.500 de participanți.