Autoritățile suedeze, acuzate de „tortură” de romi din România cărora le-au interzis să doarmă într-o cafenea

Publicat: 31 01. 2015, 14:34

Vineri noaptea, imigranții au înălțat un banner în suedeză și română în interiorul cafenelei, cerând să li se respecte dreptul de a dormi, după ce au fost treziți în două nopți la rând. „Vi vill bra sova” (Vrem doar să dormim), se poate citi pe banner.

În nopțile de miercuri și joi, personalul cafenelei a început să trezească persoanele care dormeau în local după ce departamentul de pompieri din Malmö a decretat că această clădire nu este adecvată pentru dormit. Municipalitatea a angajat agenți de securitate care să vegheze la respectarea acestei norme.

„Romii care erau în clădire au descris această măsură drept terorism, tortură, afirmând că este cu adevărat îngrozitor și că nu pot supraviețui dacă lucrurile vor continua în acest fel”, a declarat Saskia Gullstrand, de la organizația Solidaritate cu imigranții UE. „Nu pot sta treji toată ziua și toată noaptea. Nu este posibil din punct de vedere fizic”.

Mats Nilsson, de la departamentul local de pompieri și intervenție, a declarat pentru cotidianul Kvällsposten că decizia a fost luată din motive de sănătate și siguranță.

„Locul nu este adecvat pentru dormit. Rezolvarea acestei probleme revine municipalității Malmö”, a declarat el.

Gullstrand a declarat că, inițial, autoritățile le-au permis joi persoanelor fără adăpost să doarmă în cafenea, atât timp cât dorm pe pături și nu pe saltele, după care s-ar fi răzgândit în miezul nopții. Astfel că le-au trezit violent și au aprins luminile, chemând poliția atunci când acestea au refuzat să se trezească.

După protestul de vineri, personalul cafenelei și agenții de securitate au renunțat să mai trezească sutele de persoane fără adăpost din clădire, permițându-le să doarmă după miezul nopții.

Fără un adăpost pe timp de noapte în Malmö pentru imigranți europeni, singura opțiune este ca romii să se întoarcă în taberele improvizate pe care le-au ridicat în interiorul și la periferia orașului, unde „trăiesc în condiții îngrozitoare”, afirmă Gullstrand.