Autoritățile suedeze au intensificat controalele asupra produselor semipreparate
Autoritățile sanitare suedeze au anunțat marți intensificarea controalelor asupra produselor alimentare care au ca preparat de bază carnea, prin efectuarea de teste ADN, relatează AFP.
„Am controlat diverse produse care conțineau carne de pe piața suedeză, pentru a verifica natura acestora”, a precizat pentru AFP Peter Braadenmark, oficial al Agenției pentru Alimentație.
„Am efectuat între 50 și 100 de teste” în toată țara, a precizat el. Rezultatele sunt așteptate la sfârșitul lunii martie.
Produsele în cauză sunt în primul rând cele vândute în supermarketuri, direct către consumatori: chiftele, hamburgeri, carne tocată, lasagna”, a declarat el.
Controalele, efectuate aleatoriu, s-ar putea extinde și în școli și spitale.
Nu este prima dată când Agenția de Alimentație realizează asemenea teste. Acestea au intervenit de fiecare dată după o criză, cea mai recentă fiind dezvăluirea unei escrocherii prin care friptura congelată de vită era în realitate carne de porc colorată.
Braadenmark a explicat faptul că aceste teste se înscriu în cadrul unei strategii pe termen lung pentru a proteja consumatorul împotriva surprizelor neplăcute, ca aceea de a consuma carne de cal, cu toate că a cumpărat un produs ce trebuia să conțină carne de vită.
„Până în prezent am avut încredere: am crezut că produsele din carne sunt într-adevăr cele descrise pe ambalaj”, a precizat el.
Scandalul produselor congelate care aveau carne de cal în compoziție, dar etichetate ca fiind vită, a provocat retragerea de pe rafturile suedeze a preparatelor de lasagna a șase branduri diferite, produse de societatea fanceză Comigel.
Unul dintre liderii suedezi de catering, Martin & Servera, a retras distribuția a peste 2,5 tone de lasagna, pe care o suspecta că ar conține carne de cal.
Filiala suedeză a grupului de produse congelate Findus a declarat că se pregătește să atace compania Comigel în instanță.