Africa a fost, cel puțin până în prezent, ferită de un impact devastator al pandemiei de COVID-19, dar Organizația Mondială a Sănătății (OMS) este îngrijorată de faptul că acest continent s-ar putea confrunta cu „o epidemie tăcută” în cazul în care nu va crește rapid numărul de teste efectuate.
Avertismentul a fost lansat luni de către Samba Sow, emisarul special al Organizației Mondiale a Sănătății pentru Africa, informează site-ul agenției de presă Reuters.
„Principala problemă a Africii, principala mea îngrijorare, este o lipsă a testării, ceea ce ar putea provoca o epidemie tăcută în Africa. Deci trebuie să continuăm să îi convingem pe lideri să facă din testarea populației o prioritate”, a declarat Samba Sow în cadrul unei conferințe de presă.
Recent, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că Africa este continentul cu cele mai puține cazuri de infectare cu noul tip de coronavirus diagnosticate. Astfel, în Africa s-au înregistrat doar 1,5% din cazurile confirmate de infectare și doar 0,1% din decesele provocate de COVID-19.
Directorul general al OMS a explicat și că experiența unora dintre țările africane în controlarea altor epidemii de-a lungul timpului ar putea reprezenta un factor care să ajute regiunea să răspundă mai rapid crizei COVID-19 și să limiteze numărul deceselor.
El a adăugat că toate statele africane au planuri pentru a limita răspândirea virusului, însă în cazul multora dintre aceste țări, încă există „lacune și vulnerabilități”.
Directorul regional pentru Africa al Organizației Mondiale a Sănătății, Matshidiso Moeti, a declarat că unele țări de pe continentul african au luat măsuri pentru a limita răspândirea acestei boli, în unele cazuri chiar cu costuri financiare foarte mari. El a adăugat că acest lucru a dus la un impact mai moderat al pandemiei asupra acestor state față de estimările inițiale.
Deși numărul de cazuri de COVID-19 din Africa este redus în comparație cu alte regiuni ale lumii, mai multe state africane au aplicat pentru anularea datoriilor față de creditorii internaționali ca urmare a crizei economice provocate de măsurile de relaxare impuse de autoritățile din aceste țări.