Avertisment al Rusiei privind planul flotei militare: „Marea Neagră nu are nicio legătură cu NATO”
„Dacă se va lua decizia de creare a unei forțe navale permanente, sigur că acest lucru va fi un factor destabilizator; pentru că nu este o mare a Alianței Nord-Atlantice”, a declarat, miercuri seară, Andrei Kelin, directorul Departamentului pentru Afaceri Europene din cadrul Ministerului rus de Externe.
„Marea Neagră nu are nicio legătură cu Alianța Nord-Atlantică. Nu cred că o astfel de hotărâre ar conduce la îmbunătățirea relațiilor Rusia-NATO”, a avertizat Andrei Kelin, citat de agențiile de presă ruse.
Ministerul român al Apărării a anunțat în urmă cu câteva luni că va iniția demersuri pentru a crea o structură navală permanentă în Marea Neagră, după modelul grupurilor navale NATO. România, Bulgaria și Turcia poartă discuții pe tema creării unui grup naval comun al Alianței Nord-Atlantice în Marea Neagră, anunța la sfârșitul lunii mai ministrul bulgar de Externe, Daniel Mitov. O decizie în acest sens este așteptată la summitul NATO care se va desfășura în iulie în Polonia.
Conform Convenției Montreux, țările care nu au ieșire la Marea Neagră nu pot menține nave militare în această zonă mai mult de 21 de zile. Dintre statele membre NATO, România, Bulgaria și Turcia au ieșiri la Marea Neagră.
Rusia a criticat vehement de nenumărate ori prezența unor nave militare NATO în Marea Neagră. Recent, Forțele aeriene ruse au efectuat în centrul Mării Negre un exercițiu care simula distrugerea unor nave militare americane ancorate în Portul Constanța, conform unor surse din cadrul serviciilor secrete ucrainene.
Rusia, care a anexat regiunea ucraineană Crimeea în anul 2014, are propria Flotă militară în Marea Neagră, staționată în Sevastopol.
Relațiile NATO-Rusia sunt au continuat să se deterioreze începând din anul 2014, pe fondul crizei din Ucraina.