Coreea de Nord avertizează SUA: rămâneți în afara afacerilor noastre dacă doriți o „alegeri calme”.
Washingtonul ar trebui să-și „țină limba” dacă vrea să evite să experimenteze un „infern” înainte de alegerile din noiembrie, a spus regimul de la Phenian.
Coreea de Nord a mustrat, joi, Washingtonul pentru că a criticat decizia de a reduce legăturile de comunicare cu Seul, avertizând-o să rămână în afara afacerilor inter-coreene dacă dorește să aibă alegeri prezidențiale fără incidente, notează The Telegraph.
Într-o declarație transmisă de agenția de știri KCNA, un înalt oficial al ministerului de Externe din Coreea de Nord a descris drept „dezgustare” dubla abordare a Statelor Unite.
Washingtonul ar trebui „să-și țină limba și să-și aibă grijă de treburile interne mai întâi”, a spus Kwon Jong-gun, directorul general al Departamentului Afacerilor SUA.
Amenințarea implicită vine cu doar o zi înainte de aniversarea a doi ani de la summitul reper de la Singapore, unde Kim Jong-un a strâns mâna cu Donald Trump, devenind primul lider nord-coreean care a întâlnit un președinte american.
Negocierile privind programul nuclear al Coreei de Nord au fost blocate de la prăbușirea celei de-a doua reuniuni Trump-Kim la Hanoi, anul trecut, cu privire la ceea ce Pyongyang ar fi dispus să renunțe în schimbul sancțiunilor.
Analiștii spun că nu s-a luat nicio măsură substanțială spre renunțarea la arme, dar impasul a lăsat Phenianul frustrat pentru lipsa concesiilor.
Acesta și-a îndreptat din ce în ce mai mult furia față de Seul și nu de Washington, efectuând o serie de teste de arme în ultimele luni.
Marți a anunțat că a tăiat toate legăturile oficiale de comunicare cu vecinul său.
Seul și Washingtonul sunt aliați de securitate, iar 28.500 de militari din Sud îl protejează pe vecinul său.
Phenianul este supus mai multor sancțiuni ale Consiliului de Securitate al ONU pentru programele sale de arme interzise, dar a efectuat o serie de teste în ultimele luni – descriind-le adesea drept sisteme de rachetă cu lansare multiplă, deși Japonia și SUA le-au numit rachete balistice.