Prima pagină » Știri externe » Avertisment crunt al ONU. Planeta va atinge un maxim istoric de locuitori apoi se va depopula rapid

Avertisment crunt al ONU. Planeta va atinge un maxim istoric de locuitori apoi se va depopula rapid

Avertisment crunt al ONU. Planeta va atinge un maxim istoric de locuitori apoi se va depopula rapid
Avertisment crunt al ONU. Planeta va atinge un maxim istoric de locuitori apoi se va depopula rapid

Organizația Națiunilor Unite (ONU) atrage atenția asupra unui fenomen cataclismic ce ar putea urma după atingerea unui maxim istoric în ceea ce privește populația mondială.

Un nou studiu arată că omenirea va atinge pragul maximal de 8,8 miliarde de locuitori  înainte de mijlocul acestui secol, apoi planeta se va depopula rapid.

Ca reper, în 2022 populația mondială a depășit cifra de 8 miliarde.

Raportul World Population Prospects din 2019 al ONU estima că în următoarele trei decenii se va ajunge de la 7,7 miliarde de oameni, cât este în prezent, la 9,7 miliarde până în 2050, în ciuda unei încetiniri continue a ratei natalității la nivel mondial.

Mai mult de jumătate din această creștere va fi concentrată în doar nouă țări – India, Nigeria, Pakistan, Republica Democrată Congo, Etiopia, Tanzania, Indonezia, Egipt și Statele Unite – în timp ce populația din Africa Subsahariană va fi aproape dublă.

Pe fondul boom-ului preconizat a avea loc în unele părți ale lumii, se așteaptă ca cea mai populată țară a planetei, China, să își vadă populația scăzând cu peste două procente până în 2050.

Potrivit raportului ONU din 2019, o astfel de scădere ar face ca India să o depășească pe primul loc până în 2027.

În total, 27 de țări sau teritorii au înregistrat o reducere cu cel puțin un procent a dimensiunii populației lor începând din 2010, din cauza scăderii ratei natalității, care a scăzut de la 3,2 nașteri pe femeie în 1990 la 2,5 în 2019 și se așteaptă să scadă în continuare la 2,2 în 2050.

Problema este deosebit de presantă în anumite părți ale Europei, potrivit raportului ONU, în prezent decesele depășind deja nașterile în Belarus, Estonia, Germania, Ungaria, Italia, Rusia, Serbia și Ucraina, precum și în Japonia.

Potrivit ONU, este nevoie de un minim de 2,1 nașteri pe femeie pentru a asigura înlocuirea generațiilor și pentru a evita declinul demografic pe termen lung în absența migrației, potrivit npr.

Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa ... vezi toate articolele