Această concluzie se regăsește într-un raport anual care evidențiază eforturile Chinei de sporire a influenței sale globale, Pentagnoul estimând că Beijingul a cheltuit peste 190 miliarde de dolari pentru apărare în anul 2017.
„În ultimii trei ani, Armata de Eliberare a Poporului (forțele armate chineze, n.red.) și-a extins zonele deasupra apei pentru operațiuni cu bombardiere, obținând experiență în zone maritime esențiale și se antrenează, probabil, pentru atacuri asupra unor ținte ale SUA și aliaților săi”, se afirmă în raportul Pentagonului, care a fost dat publicității joi.
În cursul acestui an, bombardiere ale forțelor aeriene chineze au aterizat pe insule și recifuri din zone disputate ale Mării Chinei de Sud, în cursul unui exercițiu aeronaval în regiune.
În luna ianuarie, Pentagonul a plasat contracararea Chinei, alături de cea a Rusiei, între obiectivele cheie ale noii strategii de apărare a Statelor Unite.
De asemenea, Pentagonul a menționat că programul militar spațial al Chinei progresează rapid.
Administrația Donald Trump tocmai a prezentat un plan de înființare a unui nou departament al armatei SUA până în anul 2020 – o forță militară spațială care să contracareze mai bine amenințările de securitate emergente.
Propunerea va avea nevoie de aprobarea unui Congres divizat. Președintele Donald Trump a cerut, în iunie, Pentagonului să creeze o forță militară spațială, în scopul dobândirii „dominației americane în spațiu”. „Am ordonat Departamentului Apărării și Pentagonului să înceapă imediat procedura necesară înființării unei Forțe spațiale, a șasea ramură a armatei”, declara Donald Trump în cursul unei reuniuni a Consiliului Național Spațial.
foto: captură youtube.com