Avertisment EUROPOL: 10.000 de minori refugiați sunt dați dispăruți în Europa. Traficanții profită de valul de imigranți
Autoritățile au început de curând să facă eforturi pentru a ține sub control unul dintre cele mai îngrijorătoare aspecte ale crizei refugiaților, și anume dispariția sau rătăcirea multor minori care fie s-au pierdut de părinții lor, fie au ajuns în Europa singuri. Șeful de personal al Europol spune că mii de copii vulnerabili pur și simplu au dispărut după ce au fost înregistrați de autoritățile statelor care i-au primit, scrie The Guardian.
Brian Donald a spus că 5.000 de copii au dispărut doar în Italia, în vreme ce alți 1.000 au fost de negăsit după ce au ajuns în Suedia. Acesta a avertizat că există o adevărată „infrastructură criminală paneuropeană” care este extrem de sofisticată și care, în prezent, vizează exploatarea refugiaților.
„Nu este exagerat să spunem că ne referim la peste 10.000 de copii. Nu toți vor fi exploatați pentru infracțiuni; unii dintre ar putea să fi fost încredințați unor membri ai familiei. Doar că nu știm exact unde se află, ce fac sau cu cine sunt în acest moment”, a spus Brian Donald.
Problema copiilor refugiați s-a remarcat până acum drept unul dintre cele mai controversate aspecte ale crizei imigranților. Săptămâna trecută Marea Britanie a anunțat că va accepta în țară și mai mulți minori neînsoțiți care au fugit din Siria sau din alte zone de conflict. Potrivit organizației Salvați Copiii, aproximativ 26.000 de copii neînsoțiți au intrat în Europa anul trecut, iar datele Europol arată că circa 27% din cei un milion de refugiați ajunși pe continent anul trecut erau minori.
„Fie că sunt sau nu luați în evidență, vorbim despre 270.000 de copii. Nu toți au pătruns în spațiul european singuri, dar avem probe că un procent semnificativ s-ar putea afla în această situație”, a declarat Donald pentru The Guardian, arătând că numărul de 10.000 de copii dispăruți odată cu intrarea în Europa nu este deloc unul exagerat.
În octombrie, oficialii din Trelleborg, un oraș din sudul Suediei, au dezvăluit că aproximativ 1.000 de minori refugiați înregistrați ca fiind neînsoțiți de părinți care sosiseră în oraș în decursul lunii anterioare fuseseră deja dați dispăruți. Săptămâna trecută, un raport diferit venit tot din Suedia avertiza că mulți refugiați neînsoțiți sunt de negăsit și că există „foarte puține informații referitor la ce se întâmplă după dispariție”.
În Marea Britanie numărul copiilor care dispar la scurt timp după ce ajung în țară cu statutul de solicitanți de azil s-a dublat în ultimul an, crescând îngrijorarea că aceștia ar putea fi ținta grupărilor interlope.
„Minorii neînsoțiți din regiunile de conflict sunt, de departe, cel mai vulnerabil segment, cei cărora le lipsește protecția părinților și care fie au fost trimiși ei primii în Europa de către familiile lor pentru ca acestea să li se poată alătura mai târziu, fie au ajuns aici însoțiți de alți membri ai familiei”, a explicat Mariyana Berket de la Organizație pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).
Brian Donald a confirmat că Europolul a primit unele confirmări potrivit cărora minori refugiați neînsoțiți ar fi fost exploatați sexual. În Germania, o destinație populară printre refugiați, și Ungaria – un stat cu un rol important de tranziție în ruta imigranților, foarte mulți infractori au fost reținuți pentru exploatarea migranților, a spus oficialul european.
„O adevărată infrastructură criminală s-a dezvoltat în ultimele 18 luni pe marginea oprimării valului migratoriu. Există chiar închisori în Germania și Ungaria unde majoritatea deținuților au fost arestați pentru acțiuni ilegale legate de criza imigranților”, a completat Donald.
Autoritățile europene au descoperit și legături între grupurile organizate care îi ajută pe refugiați să intre ilegal în Uniunea Europeană și bandele care se ocupă cu traficul de carne vie, exploatându-i pe cei vulnerabili pentru sclavia sexuală și alte infracțiuni. Donald a adăugat că formațiuni infracționale organizate notorii pentru implicarea în exploatarea ființelor umane, a căror identitate se afla deja în statisticile Pheonix, baza de date a agenției, au fost acum surprinși exploatând refugiații.
Europol va colecta probe de la organizațiile active pe rutele consacrate din Balcani, care au solicitat deja o întrevedere cu agenția pentru a discuta concret pe problema dispariției copiilor. „Îngrijorările lor sunt legate de numărul mare de minori neînsoțiți. Acestea ne-au solicitat ajutorul pentru a analiza modul în care acești copii sunt identificați și apoi reperați de grupările infracționale organizate. Organizațiile se confruntă cu astfel de situații în fiecare zi, au ajuns până la noi întrucât consideră că avem în față o problemă uriașă”, a explicat oficialul european. Acesta a îndemnat populația să rămână vigilentă, arătând că cei mai mulți dintre minorii imigranți dați dispăruți se pot ascunde „la vedere”.
„Acești copii se află în comunitate, dacă sunt abuzați, acest lucru se întâmplă chiar în mijlocul oamenilor. Ei nu sunt ascunși în mijlocul pădurilor – cu toate că bănuim că unii dintre ei chiar s-ar putea afla într-o astfel de situație -, ci se află în comunitate, sunt vizibilil. Ca popor, trebuie să fim atenți la aceste cazuri”, a mai spus Donald.
Abordarea haotică a Europei în ceea ce privește criza imigranților a condus săptămâna trecută la lansarea apelului ca Grecia să fie înlăturată din zona de liberă circulație Schengen, o situație pe care un oficial al națiunilor unite a descris-o drept „noua limită inferioară” a discursului european. Reprezentantul special pentru migrație al ONU, Peter Sutherland, a scris pentru The Observer că „ideea este inumană și este o violare flagrantă a principiilor europene de bază”.