Premierul Ludovic Orban i-a cerut, marţi, ministrului Afacerilor Interne, Marcel Vela, să discute cu omologul său de la Budapesta în vederea asigurării libertăţii de circulaţie pentru cetăţenii români care tranzitează Ungaria, menţionând că, în cazul în care nu se va rezolva situaţia, trebuie sesizată Comisia Europeană.
Ludovic Orban acuză guvernul de la Budapesta, condus de Viktor Orban, că impune măsuri discriminatorii împotriva cetățenilor români care tranzitează Ungaria.
„Domnule ministru Vela, din nou Ungaria a luat măsuri care sunt contrare Tratatului UE privind libertatea de circulaţie. Am primit relatări personale, inclusiv de la oameni pe care îi cunosc personal, că nu li se permite tranzitul în Ungaria, că autorităţile maghiare au instituit iar nişte reguli de tranzitare de către persoanele fizice care călătoresc, nu în Ungaria. Înţeleg dacă vor pentru Ungaria, pentru cine se duce în Ungaria se instituie măsurile specifice de protecţie sanitară, cum şi noi am instituit. Din nou este afectată libertatea de circulaţie şi chiar mi se pare ciudat că principalele victime sunt cetăţenii români”, a declarat șeful Guvernului de la București la începutul ședinței de Guvern.
Premierul român a solicitat să se asigure libertatea de circulație pe teritoriul Ungariei:
„Solicitarea mea către dumneavoastră este să interveniţi de urgenţă pe lângă omologul maghiar şi să formulaţi o solicitare fermă privitor la asigurarea libertăţii de circulaţie. (…) Comunicaţi şi cu omologul maghiar şi, în cazul în care nu renunţă la astfel de măsuri discriminatorii, trebuie sesizată Comisia Europeană”, a mai declarat premierul, în debutul şedinţei de Guvern.
Parlamentul ungar a aprobat marţi revocarea puterilor nelimitate acordate premierului Viktor Orban pe perioada stării de urgenţă instaurate pentru combatarea epidemiei de COVID-19, care i-au permis liderului naţionalist să guverneze prin decrete timp de peste două luni, ceea ce a atras critici internaţionale aprinse, transmit AFP şi Reuters.
Proiectul de lege, înaintat de şeful cancelariei premierului, Gergely Gulyas, a fost aprobat marţi cu 192 de voturi pentru şi niciunul împotrivă, precizează Politico.eu. Data efectivă de la care va fi ridicată starea de urgenţă va fi decisă de guvern. Ministrul justiţiei, Judit Varga, a declarat anterior că se aşteaptă ca ridicarea stării de urgenţă să intre în vigoare la 20 iunie.
Potrivit MTI, parlamentul a mai adoptat marţi – cu 135 de voturi pentru, 54 contra şi trei abţineri – un proiect, înaintat tot de şeful cancelariei lui Orban, ce prevede măsuri sanitare temporare referitoare la epidemie şi starea de pregătire epidemiologică.
Legislaţia adoptată la 30 martie i-a acordat premierului naţionalist Viktor Orban puteri aproape depline, pe durată nedeterminată, pentru combatarea epidemiei