Un expert în drepturile omului din cadrul Organizației Națiunilor Unite (ONU) a tras marți un semnal de alarmă cu privire la „criza alimentară de proporții” cu care se confruntă Coreea de Nord. Oficialul a adăgat că țara comunistă înregistrează tot mai multe cazuri de malnutriție ca urmare a acestei crize.
Tomas Ojea Quintana, raportor special al Națiunilor Unite pentru Coreea de Nord, a explicat că, deși această țară se confruntă de ceva vreme cu o criză a alimentelor, situația a fost agravată de faptul că frontiera cu China este închisă de aproape cinci luni, dar și de măsurile impuse pentru limitarea răspândirii infectărilor cu noul tip de coronavirus, informează site-ul agenției de presă Reuters.
Expertul ONU a făcut apel la Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite să „reexamineze sancțiunile” care au fost impuse împotriva regimului de la Phenian în așa mod încât să poată fi asigurată aprovizionarea țării comuniste cu alimentele de bază.
Coreea de Nord, care s-a confruntat cu o foamete severă în anii ’90, în urma căreia aproximativ trei milioane de persoane și-au pierdut viața, este una dintre puținele țări ale lumii care nu au raportat niciun caz de infectare cu COVID-19 către Organizația Mondială a Sănătății.
Pandemia a produs dificultăți economice majore în Coreea de Nord, a adăugat Ojea Quintana, care a atras atenția că scăderea cu 90% a comerțului cu China a dus la pierderi imense pentru economia țării.
Oficialul a declarat că „perspectivele referitoare la agravarea crizei alimentare și la scăderea drastică a securității alimentare sunt alarmante”.
„Există informații cu privire la creșterea numărului de persoane fără adăpost în marile orașe, inclusiv în rândul copiilor, iar prețurile medicamentelor au explodat. Un număr din ce în ce mai mare de familii din Coreea de Nord mănâncă doar de două ori pe zi sau mănâncă doar porumb. Unii oameni fac foamea”, a spus Ojea Quintana.
Totodată, Elisabeth Byrs, purtătoarea de cuvânt a Programului Alimentar Mondial al Națiunilor Unite, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că situația umanitară din Coreea de Nord rămâne precară.
Aceasta a mai spus că peste 10 milioane de persoane, sau 40% din populația Coreei de Nord, au nevoie de ajutor umanitar.
„Malnutriția este des întâlnită și provoacă daune pe termen lung la adresa sănătății și dezvoltării copiilor, afectând și femeile însărcinate și pe cele care alăptează”, a spus ea.
Recent, ONU a avertizat că pandemia de COVID-19 și restricțiile impuse în încercarea de a limita răspândirea acestei boli ar putea aduce sute de milioane de oameni în situația de a nu-și mai putea permite să se hrănească corespunzător.
Mai multe state, printre care și Libanul, se confruntă deja cu crize alimentare de amploare.