Avertismentul Germaniei: „Republica Moldova, următoarea ȚINTĂ a Rusiei, dacă pică frontul din Ucraina”

Publicat: 19 09. 2024, 10:11
Sursa foto: Profimedia images

Sprijinul acordat Ucrainei garantează supraviețuirea Moldovei, a declarat marți ministrul german de externe, Annalena Baerbock, pe măsură ce războiul Rusiei din Ucraina se amplifică.

Baerbock a mers în vizită la Chișinău în cadrul Platformei de parteneriat cu Moldova, alături de omologii săi din Franța, România, Polonia, Țările de Jos și Lituania, unde a discutat despre pericolele extinderii războiuului în cazul în care Ucraina va fi înfrântă de Federația Rusă.

„Tot ceea ce facem pentru a sprijini Ucraina înseamnă, de asemenea, încurajarea stabilizării în ceea ce privește Moldova”, a declarat Baerbock. „Este clar care este cea mai mare îngrijorare a oamenilor de aici: dacă Ucraina cade, Moldova este următoarea țară în linie”.

Germania, unul dintre principalii susținători militari ai Kievului în Europa, a inițiat platforma după ce Rusia a invadat Ucraina în 2022, prezentând-o ca parte a eforturilor mai ample de a stabiliza economia Moldovei și de a o proteja de dezinformarea rusă.

Moldova, care are o majoritate vorbitoare de limba română, dar și o mare minoritate rusofonă, a alternat între guverne pro-ruse și pro-occidentale de la căderea Uniunii Sovietice, iar acum are o administrație puternică orientată spre Occident.

De asemenea, Moscova are trupe staționate în Transnistria, regiune în care separatiștii pro-ruși s-au rupt de sub controlul Chișinăului într-un scurt război la începutul anilor 1990.

Maia Sandu acuză Rusia

Președinta moldoveană Maia Sandu, care a acuzat Rusia că încearcă să îi răstoarne guvernul, a declarat că Moldova se confruntă încă cu provocări serioase și a îndemnat partenerii să își sporească sprijinul.

„Războiul Rusiei împotriva Ucrainei, pe care l-am condamnat din prima zi, a cauzat daune enorme economiei noastre”, a declarat Sandu.

„Incertitudinea cauzată de război continuă să împiedice serios dezvoltarea noastră economică și va continua să o împiedice atâta timp cât războiul va dura”, a adăugat ea, potrivit Reuters.

În cadrul platformei, au fost semnate acorduri pentru a oferi Moldovei peste 300 de milioane de euro (334 de milioane de dolari) în împrumuturi și 80 de milioane de euro în granturi, a declarat serviciul de presă al guvernului.

Aliații au salutat, de asemenea, eforturile Moldovei de a adera la Uniunea Europeană. Sub conducerea lui Sandu, Moldova, care se află între Ucraina și România, membră NATO și UE, speră să adere la blocul comunitar până în 2030.