Ultimele evenimente care s-au petrecut la nivel global, criza din zona euro, conflictul cu Iran sau problemele fiscale din SUA par să ducă economia globală către o „furtună perfectă”, scrie huffingtonpost.com.
Mai mulți economiști s-au reunit la finalul acestei săptămâni în Italia, la Como, pentru a discuta problemele economice de la nivel global.
Economistul american Nouriel Roubini, cel care a prezis criza din 2008, susține că actuala situație economică nu se va îmbunătăți simțitor în următorii ani.
„Istoria ne spune că atunci cand avem o criză cu un prea mare deficit privat și apoi public, procesul de revenire este unul lung și dureros care va dura până la zece ani”, a declarat Nouriel Roubini Un raport dat publicității de OECD (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică) arată că economiile țărilor din G7 vor crește cu doar 0,3% în trimestrul al treilea din 2012. Mai mult, situația din zona euro scade încrederea la nivel global, ajungându-se astfel la rate mari de șomaj și creștere economică tot mai mică.
Roubini este de părere că singura soluție este extinderea politicii de uniune monetară la un sistem unitar bancar, fiscal și politic: „Zona euro se dezintegrează, dacă nu se mișcă lucrurile înainte, totul se va duce de râpă”
Jose Maria Aznar, fostul prim-ministru al Spaniei, a declarat că nu este de acord cu ideea de State Unite ale Europei: „Istoria Europei este a unor state distincte. De ce să facem ceva care nu va merge?”
Un alt subiect care s-a discutat a fost economia SUA, unde specialiștii au căzut de acord că, indiferent cine va câștiga alegerile, democrații și republicanii nu se vor înțelege.
„Nu se mai poate ca cea mai mare economie din lume să nu aibă niciun fel de predictibilitate. Nu știm mare lucru despre bugetul din 2012 și nu știm ce politică fiscală se va adopta în 2013”, au comentat economiștii
O situație foarte bună nu este nici în China, unde creșterea economică de 7% este mult mai mică decât ceea ce realizau asiaticii în trecut.
„Nu mai avem o creștere economică cu două cifre și asta este foarte rău. Există riscul disponibilizării a milioane de oameni și asta ar duce la cea mai mare criză economică din isoria Chinei”, a spus Li Cheng, expert chinez de la Institutul Brookings
Ultimul element pe care Nouriel Roubini l-a luat în calcul când a prezis „furtuna perfectă” este posibila intervenție militară în Iran.
„Ultimul lucru de care avem nevoie este un război în Orientul Mijlociu. Economia globală actuală nu ar suporta o creștere masivă a prețului petrolului”, a declarat Roubini