Prima pagină » Știri externe » Avertismentul lui Trump: SUA va riposta puternic dacă Iranul atacă obiective americane. Ar face o foarte mare greșeală

Avertismentul lui Trump: SUA va riposta puternic dacă Iranul atacă obiective americane. Ar face o foarte mare greșeală

Avertismentul lui Trump: SUA va riposta puternic dacă Iranul atacă obiective americane. Ar face o foarte mare greșeală
Statele Unite vor riposta „cu forță majoră" dacă Iranul va ataca obiective americane din Orientul Mijlociu, a avertizat marți președintele Donald Trump, în contextul tensiunilor dintre Washington și Teheran.

„Cred că Iranul ar face o foarte mare greșeală dacă face ceva”, a declarat Donald Trump, citat de agenția de presă Reuters.

„Dacă fac ceva, vor fi întâmpinați cu forță majoră, dar nu avem indicii că o vor face”, a subliniat președintele SUA.

Donald Trump a făcut aceste declarații în contextul în care serviciile secrete americane suspectează că miliții șiite care au legături cu Iranul ar fi comis atacul cu rachete produs duminică în Zona Verde din Bagdad.

Statele Unite vor riposta militar în mod determinat în cazul în care Iranul va ataca obiective americane, a avertizat, luni, ministrul britanic de Externe, Jeremy Hunt, în contextul în care președintele american, Donald Trump, a amenințat dur Teheranul. „Eu le-aș spune iranienilor: nu subestimați determinarea Statelor Unite. Statele Unite nu vor război cu Iranul, dar dacă vor fi atacate obiective americane, vor riposta. Iar iranienii trebuie să se gândească foarte, foarte atent la acest lucru”, a declarat Jeremy Hunt, ministrul britanic de Externe.

Președintele SUA, Donald Trump, a amenințat Iranul cu distrugerea în cazul unui conflict militar. Reacționând la un atac cu rachete produs la circa un kilometru de Ambasada SUA din capitala Irakului, Donald Trump a declarat, prin Twitter: „Dacă Iranul vrea să lupte, acesta va fi sfârșitul oficial al Iranului. Să nu mai amenințe niciodată Statele Unite!”

Ministrul iranian de Externe, Javad Zarif, a denunțat amenințările liderului de la Casa Albă, catalogându-le drept „instigări la genocid”.

Conform unor surse citate de cotidianul The New York Times, Donald Trump i-a transmis secretarului interimar al Apărării, Patrick Shanahan, că nu vrea să ajungă la o confruntare militară cu Iranul.

Pe fondul tensiunilor legate de programul nuclear al Administrației de la Teheran, Donald Trump a exprimat săptămâna trecută speranța că nu se va ajunge la război cu Iranul. Întrebat, la Washington, dacă intenționează să ajungă la un război cu Iranul, Donald Trump a răspuns: „Sper că nu”. Donald Trump a făcut această declarație înaintea întrevederii de la Casa Albă cu președintele Elveției, Ueli Maurer. Președintele SUA vrea să creeze un canal de comunicare cu Iranul prin intermediul Elveției, urmând să discute despre acest lucru cu omologul său elvețian.

Administrația Donald Trump nu are aprobarea Congresului pentru a lansa o acțiune militară împotriva Iranului, a afirmat acum câteva zile Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților. Nancy Pelosi, unul dintre liderii Partidului Democrat (opoziție), s-a declarat mulțumită că Donald Trump pare să prefere o abordare diplomatică în criza cu Iranul. „Îmi place ceea ce aud din partea președintelui, deși nu îl încântă deloc acest lucru”, a declarat Nancy Pelosi. Administrația Trump a refuzat până acum cererile de a oferi informații Congresului despre criza nucleară iraniană. „Este vorba de o abordare care nu este corectă, întrucât avem responsabilități, în Constituție, responsabilitatea de a declara un război aparține Congresului, deci, consilierii prezidențiali sper că vor admite că nu au nicio aprobare pentru a merge înainte”, a argumentat Nancy Pelosi.

Administrația de la Teheran a transmis că nu există posibilitatea negocierilor cu Statele Unite, părând să respingă apelurile președintelui american Donald Trump. Întrebat dacă există posibilitatea inițierii de negocieri cu Statele Unite pentru depășirea crizei, ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, a declarat: „Nu, nu există nicio posibilitate de negocieri”. „Nu știu de ce președintele Trump este încrezător, dar este absolut greșit”, a subliniat Zarif.

Președintele SUA, Donald Trump, s-a declarat convins că Iranul va accepta curând negocierile pe tema programului nuclear. „Sunt exprimate diverse opinii, iar eu iau decizia finală și determinantă, este o procedură foarte simplă. Sunt acoperite toate părțile, toate politicile. Sunt sigur că Iranul va vrea să discute curând”, a declarat Donald Trump, joi, prin Twitter.

În contextul tensiunilor generate de sancțiunile impuse de SUA după retragerea din Acordul atomic iranian, președintele Donald Trump s-a arătat deschis negocierilor cu regimul de la Teheran. „Ceea ce aș vrea să văd din partea Iranului ar fi să mă sune”, afirma liderul de la Casa Albă săptămâna trecută. La rândul său, secretarul de Stat american, Mike Pompeo, a avertizat că Statele Unite vor reacționa „rapid și decisiv” în cazul unui atac iranian. „Regimul de la Teheran trebuie să înțeleagă că atacurile comise de ei sau de intermediari împotriva intereselor americane ori a cetățenilor americani vor atrage o ripostă rapidă și decisivă din partea SUA”, a declarat Pompeo.

Statele Unite au trimis bombardiere B-52 la Baza aeriană Al Udeid din Qatar, iar portavionul USS Abraham Lincoln și grupul naval aferent se deplasează spre Golful Persic.

Președintele Donald Trump a decis retragerea SUA din Acordul atomic semnat de marile puteri cu Iranul. Marea Britanie, Germania, Franța, China și Rusia mențin Acordul nuclear cu Iranul. Din cauza sancțiunilor americane, Iranul a avertizat că ar putea renunța la unele condiții ale Acordului nuclear, cerând sprijinul Uniunii Europene pentru menținerea Tratatului.

Gardienii Revoluției din Iran au transmis că nu vor exista negocieri cu Statele Unite. „Nu vor fi deloc negocieri cu America”, a declarat generalul iranian Yadollah Javani. La rândul său, un cleric islamic radical din Iran, ayatollahul Yousef Tabatabai-Nejad, a avertizat că portavionul trimis de SUA în Golful Persic poate fi „distrus cu o singură rachetă”. Nu este clar dacă președintele Iranului, Hassan Rouhani, un politician moderat, va accepta oferta de dialog a Washingtonului.

Statele Unite și Iranul ar putea fi atrase „accidental” într-un conflict, în contextul tensiunilor din regiunea Golfului Persic, a avertizat Guvernul Marii Britanii. Politica Administrației Donald Trump de a aplica în mod unilateral presiuni asupra Iranului riscă să genereze un confilict amplu în Orientul Mijlociu, a avertizat Heiko Maas, ministrul de Externe al Germaniei. „Presiunile maxime aplicate în mod unilateral riscă mereu să genereze o escaladare neintenționată a crizelor”, a declarat Heiko Maas în Bundestag, Camera inferioară a Parlamentului Germaniei.

Citește și