Pandemia de coronavirus a fost foarte stresantă pentru unii dintre oameni, cu efecte grave asupra sănătății mintale.
OMS avertizează că în iarnă sănătatea mintală va fi pusă la grea încercare, scrie Adevărul.ro.
Hans Kluge, directorul OMS pentru Europa, a spus că pandemia a generat anxietăți multiple, care se adaugă, practic, la cele deja existente, care apar de regulă în timpul iernii și de sărbători: „Ne aşteptăm să vedem un număr mai mare de oameni care se confruntă cu provocări mai grave de sănătate mintală în lunile următoare, pe măsură ce ce se vor confrunta cu noua realitate”, a spus acesta, citat de Euronews.
Subiecți din 25 de țări dezvoltate au răspuns la un sondaj, în timpul pandemiei și 28% dintre ei s-au declarat SINGURI.
Din păcate, 27% au spus că se luptă cu depresia sau anxietatea.
Lunile de iarnă aduc de la sine o presiune asupra sănătății mintale pentru unele persoane. 5% din adulții din SUA suferă de o formă de depresie, potrivit Asociației Americane de Psihiatrie.
Europenii sunt rugați, la rândul lor, să stea în casă, lucru deloc benefic pentru sănătatea mintală, dar obligatoriu pentru a scăpa de pandemia de COVID și a reveni la o viață (aproape) normală.
Lockdown a devenit cuvântul de ordine și Kluge a cerut ca guvernele să ofere și servicii specializate de îngrijire, sprijin pentru cei afectați de pandemie, la nivel mintal.
Neurochirurgul Vlad Alexandru Ciurea spune că un lockdown precum cel din primăvară trebuie evitat, deoarece efectele psihologice sunt dăunătoare. Medicul mizează însă pe măsurile deja existente – purtarea măștii, spălarea mâinilor și păstrarea distanțării sociale.
„Statul în casă cu televizorul deschis, cu știre după știre din ce în ce mai pesimistă. Asta nu duce la ceva bun. Sunt posturi care trebuie să anunțe, dar contează și tonul de anunțare. Asupra persoanelor puțin mai în vârstă, au un impact formidabil.
E și o poveste. A venit ciuma în sat sau în oraș. Au fost 5.000 care au murit de ciumă și încă 100.000 care au murit de panică.