Favoritul republicanilor în cursa pentru fotoliul de la Casa Albă a îndemnat la interzicerea intrării musulmanilor pe teritoriul Statelor Unite, în urma atacului sângeros din California.
O asemenea abordare „consolidează retorica ISIL (unul dintre acronimele SI)”, a avertizat Peter Cook, un purtător de cuvânt al Pentagonului.
Trump face obiectul unui val de condamnări după ce a făcut aceste declarații.
Secretarul de Stat John Kerry a apreciat marți după-amiaza că acestea „nu sunt constructive” în lupta împotriva SI/
Jihadiștii din cadrul SI sunt vizați de o campanie de bombardamente condusă de Statele Unite atât în Siria, cât și în Irak.
Trump și-a anunțat acest plan la doar câteva zile după atacul din California, care a provoca îngrijorare cu privire la terorismul intern.
Un cuplu musulman, despre care se crede că s-a radicalizat, a deschis focul și a ucis 14 persoane într-un centru pentru îngrijiri de sănătate din San Bernardino.
Unul dintre cei doi atacatori, Tashfeen Malik, ar fi jurat credință SI chiar în ziua tragediei.
Răspunzând planului lui Trump, Pentagonul a subliniat că închiderea frontierelor pentru musulmani ar afecta eforturile americane în lupta împotriva ideologiei extremiste.
„Orice consolidează retorica ISIL și ridică Statele Unite împotriva credinței musulmane este, cu sigurannță, contrar nu numai valorilor noastre, ci și securității noastre naționale”, a declarat Cook, fără să-l numească pe Trump.
Odată cu aceste ultime afirmații, Partidul Republican riscă să piardă orice susținere din șartea cetățenilor americani musulmani, comentează BBC.
Iar prin diatribele lui Trump împotriva imigrației din America Latină, și pe cel al hispanicilor.
Chiar dacă nu va obține învestitura în vederea alegerilor prezidențiale din noiembrie 2016, Trump a reușit să-și atragă colegii contracandidați în poziții împotriva imigrației și în favoarea unui așa-zis „drept nativist”, care ar putea prejudicia partidul.
Poziția Pentagonului reflectă un mesaj postat pe Twitter de către favorita democrată în alegeri Hillary Clinton, care a denunțat faptul că Trump „nu doar că este împotriva valorilor noastre – el le dă apă la moară teroriștilor”.
Valul de critici a urmat după ce Trump a declarat luni că musulmanii nutresc o „ură” față de America și că trebuie să nu li se permită accesul în Statele Unite „până când reprezentanții țării noastre nu își dau seama ce se întâmplă”.
Magnatul în domeniul imobiliar, o vedetă de reality show, a spus ulterior că nu și-ar aplica această politică musulmanilor care trăiesc deja în Statele Unite.
El și-a detaliat ideea marți, comparând-o cu politica președintelui Franklin Roosevelt din timpul celui de-al Doilea Război Mondial de „internare” a japonezilor, germanilor și italienilor în Statele Unite.
Lideri musulmani, ONU și lideri străini au denunțat îndemnul lui Trump ca periculos și provocator de discordie, iar Casa Albă a îndemnat ca Trump să fie descalificat în cursa pentru președinția americană.
Încercând să-și justifice discursul, Trump a declarat că unele părți ale Londrei sunt „atât de radicalizate, încât polițiiștii se tem pentru viața lor”.
Primarul Londrei Boris Johnson a catalogat aceste afirmații drept „ridicole”. „Singurul motiv pentru care nu m-aș duce în anumite părți ale New Yorkului este riscul real de a mă întâlni cu Donald Trump”, a declarat el.
Lideri republicani au condamnat cu fermitate declarațiile vedetei de reality show. „Ceea ce a propus ieri (luni) nu este ceea ce reprezintă acest partid. Și, mai important, nu este ceea ce reprezintă această țară”, s-a delimitat președintele Camerei Reprezentanților Paul Ryan de Trump.
Aceasta nu este prima dată când Donald Trump este criticat dur din cauza unor declarații antimusulmane.
După atacurile teroriste de la Paris, el a îndemnat la înregistrarea musulmanilor într-o bază de date și a apreciat că Statele Unite ar trebui să refuze să primească refugiați sirieni.