Prima pagină » Știri externe » AVERTISMENTUL UE. Haine și jucării care îți pot pune copilul în pericol de moarte. Corespondență Gândul din Bruxelles

AVERTISMENTUL UE. Haine și jucării care îți pot pune copilul în pericol de moarte. Corespondență Gândul din Bruxelles

Corespondentul Gândul.info vă prezintă o galerie foto cu produse care pot provoca răni foarte grave, atât adulților, cât și copiilor.

În fiecare an, în magazinele din Europa ajung produse care ne pot pune sănătatea, uneori chiar viața, în pericol. 2013, însă, a fost un an care a adus un record de alerte de produse periculoase. În total, 2.364 de asemenea cazuri au fost înregistrate de RAPEX, un serviciu special al Uniunii Europene, Islandei, Norvegiei și Liechtensteinului, care are sarcina de a alerta toate statele membre imediat ce e depistat un astfel de obiect într-una din țări.

Numărul de alerte emise în 2013 a fost cu 3,8% mai mare decât în anul precedent, însă Comisia pune această evoluție nu atât pe seama creșterii numărului de produse periculoase distribuite în Europa, cât mai ales pe îmbunătățirea mijloacelor de detectare și pe eficientizarea modului în care acționează autoritățile naționale de supraveghere.

În aceeași logică, trebuie menționat că, după Liechtenstein (o singură alertă) și Luxemburg (șapte alerte), România a avut în 2013 cel mai mic număr de alerte privind produsele periculoase din magazine. Aceasta nu înseamnă neapărat că țara noastră este fruntașă la controlul calității pe piețe, ci, mai realist, că încă nu reușim să depistăm foarte eficient problemele din magazine.

Cel mai mare număr de notificări au fost emise anul trecut în Ungaria (12% din cazuri), Germania și Spania (11%), Bulgaria (8%) și Regatul Unit (6%).

Cele mai multe probleme, made in China

Cele mai multe astfel de produse, două treimi, au ca țară de proveniență China, o creștere cu 6% în raport cu anul 2012 și de 10% față de 2011. Prin comparație, 15% din obiectele cu probleme au fost fabricate în Europa. În același timp, pentru 10% din produsele nesigure comercializate în Europa nu poate fi identificată încă țara de origine sau de fabricație.

Îngrijorător este că problemele cele mai mari depistate până acum au fost constatate la jucăriile și hainele pentru copii, care prezintă riscuri foarte serioase pentru cei mici: de la intoxicații sau reacții la chimicalele periculoase din jucării ori îmbrăcăminte, la riscul de rănire, strangulare sau înecare. De asemenea, alte probleme foarte grave au fost descoperite la căzi de baie și cărucioare pentru copii instabile.

În ceea ce îi privește pe adulți, pericolele la adresa lor apar mai ales din aparatele electrocasnice cu defecte, care prezintă risc de electrocutare, ori din încălțămintea și articolele de modă care conțin chimicale alergene, au explicat reprezentanți RAPEX pentru gândul, în cadrul unei expoziții în incinta Comisiei Europene.

Mai jos, gândul vă prezintă o galerie foto cu unele dintre cele mai periculoase (dar și frecvente) nereguli depistate de inspectorii RAPEX în 2013 în magazinele din UE, Norvegia, Islanda și Liechtestein. Produsele au fost aduse din toată Europa și grupate într-o expoziție, în incinta Comisiei Europene:

Cărucioare în care copiii își pot prinde mâinile, din care pot cădea foarte ușor, ori care conțin piese mici, detașabile, care pot fi înghițite de cei mici.

Această perucă prezintă un risc ridicat de arsuri severe. Dacă ia foc, nu se stinge singură și va continua să ardă pentru o durată mare de timp.

Această rochie prezintă două riscuri foarte mari: de strangulare cu snurul de la gât și de sufocare cu aplicațiile deocrative de pe sirene, care se pot desprinde ușor și pot fi înghițite de copil.

Aceste jucării conțin chimicale toxice, care pot provoca afecțiuni ale sistemului reproducător.

Din stânga sus: jucării care imită mâncarea și care sunt interzise în UE; brichete care par jucării – și ele sunt interzise; supapa acestui fel de barcă pentru copii este întoarsă, astfel că, dacă se deschide accidental, barca se va dezumfla și copilul riscă să se înece.

Acest arc are un laser care poate afecta vederea copilului; în plus, energia cinetică a săgeților ar putea fi mai mare decât nivelul maxim admis. În dreapta, jucăria de lemn are părți mici care pot fi înghițite de cel mic.

Piesele acestui puzzle pentru copii mici pot fi înghițite cu ușurință.

Acești pantofi conțin chimicale interzise în UE, care pot provoca alergii foarte grave.

Această lumânare care imită boabele de cafea poate lua foc cu ușurință și provoca incendii sau arsuri grave.

Acest fierbător se poate aprinde cu ușurință.

Aceste încărcătoare prezintă risc de electrocutare și arsuri.

Acest tip de întrerupător este prost izolat și prezintă risc de electrocutare și arsuri.

Fotografii: Alina Matiș/gândul

Cum sunt depistate produsele periculoase

RAPEX este un sistem creat în 2003, care garantează că produsele periculoase sunt retrase de pe piață sau recuperate rapid de la consumatori. El funcționează în cele 28 de țări membre ale UE, în Norvegia, Islanda și Liechtenstein.

Alertele privind produsele nesigure pot fi rezultatul unor inspecții realizate de birourile RAPEX în fiecare țară sau, tot mai des, al sesizărilor consumatorilor (părinți care au găsit produse pentru copii care prezintă anumite riscuri, de pildă).

Uneori, problema se regăsește într-un singur lot de produse, care este retras imediat de pe piață. Sunt notificate imediat celelalte țări, pentru a verifica dacă există produse din acel lot. Există și obiecte care sunt interzise pe piața europeană, cum ar fi cosmeticele sau încălțămintea conținând chimicale nepermise în UE, ori jucăriile care imită mâncarea, au mai explicat reprezentanții instituției pentru gândul.

Sursa video: Uniunea Europeană

Produsele periculoase, în 2-13 – statistici

2.364 numărul total de notificări

31 numărul de țări participante (UE28 + Norvegia, Islanda și Liechtenstein)

Cele 5 categorii de produse notificate cel mai frecvent în 2013:

25% Articole de îmbrăcăminte, produse textile și articole de modă;

25% Jucării;

9% Aparate și echipamente electrice;

7% Autovehicule;

4% Produse cosmetice

Notificări în funcție de țara de origine a produsului:

64% China (inclusiv Hong Kong);

15% UE-28 și țările din SEE;

10% origine necunoscută;

11% altele.

Găsiți AICI date de contact pentru biroul RAPEX din România

Autor

Citește și