Avertismentul UE, odată cu instalarea iernii: Se profilează o ”CATASTROFĂ”
Peste 770.000 de persoane au sosit anul acesta în UE pe mare, punând în dificultate autoritățile frontaliere și centrele de primire. Multe dintre ele au străbătut pe jos Balcanii, în căutarea unui refugiu sau unui loc de muncă în țări ca Germania sau Suedia.
Cele 28 de state membre UE s-au angajat să furnizeze experți și fonduri pentru a ajuta la gestionarea acestei urgențe și să împartă refugiați între ele.
Însă resursele promise sunt mobilizate dureros de greu.
„Uniunea Europeană trebuie să facă totul pentru a evita o catastrofă odată cu apropierea iernii”, a declarat ministrul luxemburghez de Externe Jean Asselborn la finalul ultimeia dintr-o lungă serie de reuniuni la nivel înalt pe tema acestei provocări. „Nu putem lăsa oamenii să moară de frig în Balcani”, a subliniat el.
Agenția europeană pentru protecția frontierelor externe Frontex a solicitat, în cadrul unor eforturi de a gestiona afluxul, 775 de ofițeri suplimentari, însă statele membre au oferit până în prezent doar jumătate. Slovenia a cerut să fie ajutată cu încă 400 de ofițeri de poliție. După aproape trei săptămâni, a primit promisiuni pentru mai puțin de jumătate.
Un plan vizează o redistribuire a 160.000 de refugiați din Grecia și Italia, însă abia 100 de persoane au fost mutate până în prezent.
„Trebuie să trecem de la zeci la mii”, a îndemnat comisarul european pentru Migrație Dmitris Avramopoulos după reuniunea de la Bruxelles.
Asselborn a anunțat că miniștrii au discutat despre înființarea unor „centre de triere” în Balcani, în care refugiații să fie înregistrați și să li se ofere informații în drumul către nord. Însă ei sunt nevoiți să accepte să fie amprentați, ceea ce unii refuză.
Ministrul francez de Interne Bernard Cazeneuve a declarat că țara sa s-a angajat să primească 30.000 de refugiați „în săptămânile și lunile următoare”.
El i-a îndemnat pe partenerii UE ai Franței să-și respecte angajamentele și să aplice reglementările în vigoare cu privire la repatrierea persoanelor care nu se califică pentru azil.
„Solidaritatea nu poate funcționa dacă nu suntem suficient de hotărâți să implementăm măsurile pe care le-am convenit deja”, a avertizat Cazeneuve.