Un general de top de la Pentagon transmite un puternic avertisment: America a rămas în urmă cu dezvoltarea militară și în prezent nu este la fel de avansată ca Rusia și China în ceea ce privește racheta hipersonică!
Cea mai teribilă armă a momentului pare a fi această rachetă imposibil de doborât de apărările antiaeriene. Iar Rusia și, recent, China, au testat-o cu succes și deja o au în dotarea forțelor armate.
În același timp, Pentagonul anunță că speră ca până în 2024 să primească prima rachetă hipersonică de la dezvoltatorii militari cu care are contracte de achiziții.
Prezent la Forumul Internațional de Securitate de la Halifax, generalul David Thompson, al doilea la comanda operațiunilor spațiale ale Pentagonului, a recunoscut că America depune eforturi să ajungă din urmă cât mai repede capacitățile hipersonice dezvoltate de Moscova și Beijing. Afirmațiile sale vin la o săptămână după ce China a lansat cu succes o rachetă hipersonică de ultimă generație, care a înconjurat Pământul înainte de a lovi o țintă prestabilită. Iar Rusia a mai testat încă o dată racheta hipersonică Zircon, la 18 noiembrie, de pe o navă de război în regiunea Arctică.
„Nu suntem la fel de avansați ca rușii și chinezii în ceea ce privește programele hipersonice”, a recunoscut generalul David Thompson.
Rachetele hipersonice zboară cu de cel puțin cinci ori viteza sunetului (Mach-5), iar capacitatea lor de a-și schimba direcția de zbor în atmosferă la o viteză atât de mare le face practic imposibil de urmărit și distrus de către radarele militare americane.
În timp ce Pentagonul face presiuni pentru dezvoltarea cât mai rapidă de rachete hipersonice, armata nu va primi această teribilă armă mai devreme de 2024, scrie Politico. Marina militară americană va fi înzestrată cu rachete hipersonice nu mai înainte de 2025, iar pe submarinele din clasa Virginia abia în 2028.
„Nu ar trebui să fie o surpriză pentru nimeni că China dezvoltă capabilități care ar putea fi privite negativ de aliații și partenerii noștri”, a declarat amiralul John Aquilino, șeful Comandamentului Indo-Pacific al SUA. „Este o nouă provocare pentru noi, dar nu-i ca și cum n-am avea răspuns. Trebuie doar să o înțelegem, să o proiectăm pe deplin și să o pilotăm”, a continuat Aquilino.
Generalul David Thompson a mai arătat că „birocrația pe care am construit-o în industria noastră de apărare și achiziție, dar și în alte domenii, ne-a încetinit în multe domenii. Faptul că nu am avut nevoie să ne mișcăm rapid de câteva decenii, în sensul că nu am avut un concurent strategic cu aceste capacități, nu ne-a determinat să facem pași în această direcție”.
Liderul chinez Xi Jinping a prezentat în mod public un plan pentru ca Armata de Eliberare a Poporului să atingă paritatea cu Statele Unite până în 2027 și să devină principala putere militară globală până în 2050.