Avertismentul unui oficial în Parlamentul ungar: Teroriști pot să pătrundă în Europa cu valul de imigranți

Publicat: 01 09. 2015, 21:23

Secretarul de stat de la Ministerul de Interne Karoly Kontrat i-a informat pe membrii comisiilor că, odată ce gardul de la frontiera cu Sebia va fi finalizat, acesta va fi suficient de sigur să oprească afluxul de „imigranți ilegali”. El a anunțat că ministerul a suplimentat atât numărul de polițiști, cât și de membri ai forțelor din domeniul managementului dezastrelor staționați la frontieră. Imigranții devin tot mai agresivi, a subliniat el, au tot mai multe solicitări și refuză să coopereze, îngreunând activitățile ministerului.

Kontrat a mai anunțat că peste 156.000 de imigranți au intrat în Ungaria ilegal de la începutul anului, cei mai mulți provenind din Siria. El a adăugat că aproximativ 140.000 de solicitanți de azil au depus cereri, dintre care 45.000 sunt cetățeni sirieni.

Șeful Poliției naționale Karoly Papp a informat comisiile că în total 862 de suspecți de trafic cu persoane au fost anchetați începând din ianuarie.

Janos Hajdu, șeful Centrului ungar pentru luptă împotriva terorismului (TEK), a declarat că „este clar” că teroriști pot să pătrundă în Europa împreună cu valul de imigranți, adăugând că Ungaria este de asemenea îngrijorată de amenințarea grupării extremiste Statul Islamic (SI).

El a notat că un număr de organizații teroriste care a îndemnat la comiterea unor atacuri în Europa.

Șeful TEK a apreciat că îndemnurile la violență ale unor grupuri, pe rețele de socializare, „nu ajută” la aplicarea legii.

Hajdu a mai declarat că propagarea organizației teroriste Statul Islamic a afectat și Ungaria.

Nici comunitățile islamice Mala Vita din Balcani nu trebuie scăpate din vedere, a subliniat el.

O parte dintre probele sensibile au fost prezentate cu ușile închise, a precizat șeful TEK.

Socialistul Zsolt Molnar, adjunctul președintelui Comisiei parlamentare pentru Securitate Națională, a acuzat Guvernul condus de Viktor Orban că a neglijat avertismentele cu privire la un aflux de „imigranți ilegali” de la începutul anului și de eșecul de a consolida controalele la frontiere până la mijlocul anului.

Socialistul Tamas Harangozo, adjunctul președintelui Comisiei parlamentare pentru Apărare, a insistat asupra faptului că Guvernul Orban „s-a jucat” în prima jumătate a anului și că o serie de propuneri ale partidului de opoziție din care face parte, cu privire la abordarea situației, au fost respinse „din motive politicianiste”.

Timea Szabo, o parlamentară „independentă” care reprezintă Partidul Dialog pentru Ungaria, a declarat că în Ungaria nu s-a instituit starea de urgență în ultimii 25 de ani.

Ea a subliniat că o asemenea măsură este necesar să fie adoptată dacă vin „mulțimi înarmate de imigranți și comit fapte violente”.

Sesiunea comună a fost convocată pentru informarea membrilor celor două comisii cu privire la măsurile adoptate recent în vederea asigurării controlului la frontiera de sud a Ungariei.

Parlamentul urmează să dezbată această problemă joi după-amiaza.