‘Din punctul de vedere al securității naționale, amintesc declarațiile lansate chiar de SI, care a spus: ‘Vom folosi și vom exploata criza refugiaților pentru a ne infiltra în Occident’, iar acest lucru mă îngrijorează’, a declarat postului ABC Michael McCaul, președintele Comisiei pentru securitate internă din Congres.
Și alți responsabili americani au recunoscut existența unui asemenea pericol, cum este generalul în retragere John Allen, fost comandant al forțelor americane în Afganistan și în prezent trimis special al Casei Albe pe lângă coaliția antijihadistă condusă de SUA. Dar acesta din urmă consideră totuși că eficiența actualelor proceduri pentru verificările de securitate va permite filtrarea refugiaților.
Însă Michael McCaul nu pare foarte convins de astfel de explicații. ‘Responsabilii FBI, ai Ministerului pentru Securitate Internă (Homeland Security) și ai serviciilor de informații au venit în fața comisiei mele și mi-au spus că nu avem pe teren, în Siria, sistemele care să permită verificarea completă a refugiaților’, explică parlamentarul republican.
Dincolo de riscul infiltrării unor islamiști radicali printre refugiați, problema imigrației în ansamblu a devenit un subiect fierbinte pentru candidații la învestitura republicană în vederea alegerilor prezidențiale de anul viitor.
De la începutul războiului din Siria, pe teritoriul american au ajuns circa 1.800 de refugiați sirieni. Casa Albă a anunțat joi că încă cel puțin 10.000 de refugiați sirieni vor fi primiți în SUA până la sfârșitul anului viitor. Odată ajunși în SUA, autoritățile americane le vor examina cererile de azil într-un interval de timp cuprins între un an și jumătate și doi ani, scrie Agerpres.