Avioanele de pasageri au o vulnerabilitate, iar acest raport arată cât de periculoasă este de fapt
GAO precizează că aceasta este una dintre amenințările la adresa securității care nu sunt tratate în mod corespunzător. Raportul intervine în contextul în care controlul traficului aerian este modernizat pentru a folosi tehnologia prin satelit.
Anchetatorii GAO au discutat cu experți pe probleme de securitate cibernetică, potrivit cărora programele de protecție împotriva hackerilor de la bordul avioanelor pot fi pătrunse dacă sistemele pentru controlul zborului și cele de divertisment folosesc aceleași rețele și routere.
Un expert le-a spus anchetatorilor că „un virus sau un malware” implantat pe site-urile vizitate de pasageri ar putea oferi o oportunitate pentru un atac cibernetic.
Michael Huerta, un reprezentant al Administrației Federale a Aviației (FAA), este de acord cu rezultatele raportului GAO și afirmă că FAA a început să lucreze cu experții pe probleme de securitate ai Guvernului american pentru a implementa schimbările necesare.
„Această amenințare va continua să evolueze și este ceva ce trebuie să se afle în centrul examinării”, a declarat el în fața unei comisii a Senatului.
„FAA trebuie să se concentreze pe standardele de certificare din aviație pentru a împiedica un terorist cu un laptop, din cabină sau de la sol, să preia controlul asupra unui avion prin sistemul wireless destinat pasagerilor”.
Departamentul american pentru Transporturi a precizat că FAA este „atașată consolidării capacităților de apărare împotriva noilor amenințări”.