AVION MALAYSIA, AVION DOBORÂT. Un avion de pasageri Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines s-a prăbușit joi în estul Ucrainei, cu 298 de persoane la bord. Cursa plecase de la Amsterdam în direcția Kuala Lumpur. Compania aeriană a confirmat că a pierdut contactul cu aeronava MH 17, deasupra Ucrainei, la aproximativ 50 km de granița cu Rusia. Toate cele 298 de persoane aflate la bord au murit.
Avionul de pasageri a fost doborât de o rachetă, afirmă un consilier din cadrul Ministerului ucrainean de Interne, citat de Washington Post. Anton Gerașenko, consilier în Ministerul ucrainean de Interne, afirmă că avionul a fost doborât de o rachetă de tip BUK. Totodată, un oficial american, citat de CNN și Wall Street Journal, susține că avionul a fost lovit de o rachetă sol-aer.
UPDATE 23:24 Echipe de anchetatori din Statele Unite și Olanda, precum și ministrul olandez de Externe se vor deplasa în Ucraina, pentru a investiga cauzele prăbușirii avionului malaezian.
UPDATE 19.45 Observatorii OSCE nu au fost lăsați de separatiști să ajungă la locul prăbușirii avionului, după mai bine de o oră de negocieri, conform The Guardian.
Situația actualizată a listei victimelor: 189 olandezi, 44 malaezieni, 27 australieni, 12 indonezieni, 9 englezi, 4 germani, 4 belgieni, 3 filipinezi, un româno-canadian, un neo-zeelandez.
UPDATE 18.50 La o zi după tragedia aviatică în care au murit 298 de oameni și după o discuție cu președintele rus Vladimir Putin, Barack Obama face declarații despre situația din Ucraina. El cere încetarea imediată a focului și o anchetă internațională. Principalele declarații ale președintelui SUA, aici.
UPDATE 18.30 Ancheta în cazul prăbușirii avionului malaysian în estul Ucrainei este deja compromisă, în condițiile în care primii care au ajuns la locul tragediei au fost „câțiva mineri, localnici dotați cu camere de luat vederi sau copii, în căutare de suvenire”, comentează un analist de la Washington Post.
UPDATE 18.05 Avionul malaysian prăbușit în estul Ucrainei probabil a fost doborât cu o rachetă sol-aer lansată dintr-o zonă aflată sub controlul separatiștilor proruși, afirmă ambasadorul Statelor Unite la ONU, Samantha Power, citată de AFP.
UPDATE 17.59 Aproximativ 30 de inspectori ai Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) au ajuns vineri locul prăbușirii avionului malaysian, într-o zonă din estul Ucrainei aflată sub controlul separatiștilor proruși, informează AFP.
UPDATE 14.20 Cel mai recent bilanț al autorităților privind victimele din zborul MH17: 173 olandezi, 44 malaezieni, 27 australieni, 12 indonezieni, 9 englezi, 4 germani, 4 belgieni, 3 filipinezi, un canadiano-român, un neo-zeelandez. Mai există încă 20 de pasageri a căror naționalitate nu a fost stabilită încă.
UPDATE 14:08 Românul aflat în avionul aparținând companiei Malaysian Airlines care s-a prăbușit în estul Ucrainei era student în anul II la Universitatea de Medicină și Farmacie Cluj, el având cetățenie româno-canadiană și fiind însoțit de o altă studentă la UFM, cetățean străin. Citește mai multe aici
UPDATE 14:00 Ambasadorul Ucrainei la București, Teofil Bauer, a declarat, vineri, că, în prezent, Kievulare toate motivele să creadă că aeronava Boeing 777 a Malaysia Airlines a fost doborâtă intenționat, precizând, totodată, cu serviciile speciale ucrainene au obținut dovezi că au fost folosite arme rusești. Citește aici continuarea.
UPDATE 13:56 A doua cutie neagră a fost recuperată vineri de către salvatori, la locul unde s-a prăbușit joi avionul malaysian care efectua zborul MH17, în estul Ucrainei, scrie agenția Reutres, care citează martori oculari, relatează agenția rusă RIA Novosti în pagina electronică. Citește aici continuarea.
UPDATE 13:47 Un jurnalist ucrainean a dat publicității imagini cu un convoi de militanți proruși, care ar transporta sistemul sol-aer Buk de la locul din care ar fi tras asupra avionului malaysian, prăbușit joi în estul Ucrainei, relatează BBC News Online. Vezi imaginile aici.
UPDATE 12:27 Ministerul Afacerilor Externe anunță că, potrivit informațiilor de până la acest moment, pe lista pasagerilor avionului aparținând companiei Malaysian Airlines care s-a prăbușit în estul Ucrainei se află și numele unui român cu dublă cetățenie. CITEȘTE AICI ÎN CONTINUARE
UPDATE 10:26 Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat vineri dimineață că „tragedia” aviatică impune o „rezolvare urgentă” a crizei ucrainene, scrie figaro.fr.
UPDATE 10:19 Ministrul Apărării, Mircea Dușa a declarat, vineri, că se ferește să facă afirmații privind catastrofa aviatică din Ucraina, până când o comisie de expertiză echidistantă va stabili cauzele acestui accicdent și a precizat că nu se impune o stare de alertă în armată și nici convocarea unei CSAT. Citește mai multe aici.
UPDATE 10:06 O cutie neagră a avionului malaysian ce efectua zborul MH17 care s-a prăbușit joi în Ucraina cu 298 de persoane la bord, atins de către o rachetă de tip sol-aer potrivit unor experți americani, a fost găsită, au declarat vineri salvatori care acționau la locul prăbușirii pentru AFP. Citește mai multe aici.
UPDATE 09:33 Separatiștii proruși sunt de acord să permită unor anchetatori internaționali un acces sigur și fără obstacole la locul prăbușirii zborului MH17 în Ucraina, a anunțat vineri Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), relatează AFP. Citește mai multe aici.
UPDATE 07:50 SUA cer încetarea focului în Ucraina. „Cerem tuturor părților implicate, Rusiei, separatiștilor și Ucrainei , să înceteze focul imediat pentru a permite accesul la locul prăbișirii pentru o anchetă internațională și pentru a facilita recuperarea cadavrelor”, se arată într-un comunicat al purtătorului de cuvânt al Casei Albe. „Este crucial să existe o anchetă internațională completă, credibilă și fără obstacole, cât mai curând posibil”, se arată în comunicat.
UPDATE 07:09 Washingtonul cere avioanelor americane să evite spațiul aerian ucrainean
UPDATE 07:08 MAE: Pe lista pasagerilor avionului prăbușit în Ucraina nu se aflau români
UPDATE 07:07 Mulți dintre pasagerii avionului malaysian mergeau la o conferință despre SIDA, în Australia
UPDATE 07:06 Separatiștii contestă autenticitatea conversațiilor interceptate de SBU în cazul avionului prăbușit
UPDATE 03:30 Mesajul președintelui Poroșenko: Insurgenții separatiști au „ucis printr-o lovitură” aproape 300 de persoane
UPDATE 02:40 UE și NATO cer o anchetă rapidă în cazul catastrofei din Ucraina
UPDATE 02:30 Majoritatea companiilor aeriene occidentale renunță la survolarea Ucrainei
UPDATE 02:02 Barack Obama avertizează împotriva dispariției probelor de la locul prăbușirii avionului în Ucraina
Președintele american, Barack Obama, a avertizat joi împotriva dispariției dovezilor de la locul prăbușirii avionului de linie malaysian în estul Ucrainei atât timp cât nu va avea loc o anchetă „transparentă”, relatează AFP.
Obama și omologul său ucrainean Petro Poroșenko au subliniat, în cadrul unei discuții telefonice, că „toate dovezile de la locul accidentului” ar trebui să rămână acolo până când anchetatorii internaționali „vor fi în măsură să examineze toate aspectele acestei tragedii”, a anunțat Casa Albă.
În cadrul acestui apel telefonic, Poroșenko a subliniat importanța unei anchete internaționale „pentru a se asigura o examinare transparentă și completă a locului accidentului”.
UPDATE 01:45 Avioane de luptă ucrainene ar fi urmărit avionul malaysian înainte de accident, susține televiziunea rusă
Avionul malaysian Boeing 777 era urmărit de două avioane de luptă ucrainene înainte de prăbușire, a anunțat vineri postul de televiziune rus Pervîi Kanal, potrivit agenției Itar-Tass.
Un controlor spaniol de trafic aerian, angajat al aeroportului Borispol din Kiev, a scris într-un mesaj postat pe contul său de Twitter că „două avioane de luptă au fost observate în apropierea avionului cu trei minute înainte de dispariția acestuia de pe radare”, relatează Pervîi Kanal.
Potrivit presei ruse, mai mulți locuitori din regiunea Donețk confirmă această informație, afirmând că înainte de producerea accidentului au auzit mai multe explozii puternice și au văzut un avion militar ucrainean în apropiere.
Un avion de linie malaysian care decolase din Amsterdam și se îndrepta spre Kuala Lumpur s-a prăbușit joi în estul Ucrainei, într-o zonă controlată de separatiștii proruși, provocând moartea a aproape 300 de persoane.
Oficiali americanii au declarat că avionul malaysian a fost doborât de o rachetă sol-aer, dar originea acesteia rămâne nesigură. Insurgenții și autoritățile de la Kiev se acuză reciproc de cauzarea acestui accident.
UPDATE 00:47 Responsabili americani au confirmat pentru AFP că avionul a fost lovit de o rachetă sol aer a cărui origine rămâne încă incertă. Rămâne de determinat dacă racheta a a fost trasă de separatiștii proruși din estul Ucrainei, de soldații ruși din sau de forțele guvernamentale ucrainene, a explicat unul dintre responsabilii citați de AFP.
Vicepreședintele american Joe Biden explicat că această ipoteză este cea mai probabilă, deși Statele Unite nu sunt încă absolut sigure. „Un avion malaysian, plecat din Europa de vest către Kuala Lumpur, în timp ce traversa sau se afla în apropiere de frontiera dintre Ucraina și Rusia, aparent – și spun aparent pentru că nu avem încă toate detaliile și vreau să fiu sigur de ceea ce spun – aparent a fost doborât”, a declarat el în timpul unei deplasări la Detroit.
„Doborât. Nu un accident. A explodat în aer”, a adăugat el.
UPDATE 00:44 Momentul prăbușirii avionului a fost surprins de un amator.
UPDATE 00:34 Barack Obama l-a sunat pe președintele Ucrainei și pe prim-ministrul malaezian, a anunțat Casa Albă, fără a da alte detalii privind conținutul convorbirilor.
UPDATE 00:03 Potrivit companiei Malayasia Airlines la bordul avionului prăbușit în Ucraina se aflau 298 de persoane, dintre care 154 de olandezi, 27 de australieni, 23 de malaezieni, 11 indonezieni, 6 britanici, 4 germani, 4 belgieni, 3 filipinezi și un canadian. În cazul a 47 de pasageri nu a fost confirmată naționalitatea. Cei 15 membri ai echipajului erau malaezieni.
UPDATE 23:59 Președintele Rusiei, Vladimir Putin, susține că responsabilitatea tragediei aviatice din Ucraina o poartă Kievul. Acest dezastru nu ar fi avut loc, potrivit liderului de la Kremlin, dacă nu se relua operațiunea militară împotriva rebelilor, potrivit LeFigaro.
UPDATE 23.45 Cursa Tarom care va zbura vineri, 18 iulie, spre Moscova, va opera după orarul normal, însă va evita spațiul aerian ucrainean, a anunțat compania.
UPDATE 23.40 Un oficial american afirmă că un sistem radar a interceptat momentul când o rachetă sol-aer a lovit avionul, înainte de prăbușire, potrivit CNN. Americanii analizează acum traiectoria rachetei pentru a stabili cu exactitate de unde a fost trasă.
UPDATE 23.30 Autoritățile ucrainene au închis joi toate rutele aeriene care tranzitează estul țării. „Toate zborurile pe aceste rute sunt în prezent respinse de Eurocontrol”, a anunțat într-un comunicat organizația care se ocupă de gestionarea spațiului aerian european, precizând că „toate aceste rute vor rămâne închise până la emiterea unui alt ordin”.
UPDATE 23.20 Marea Britanie a cerut o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU în legătură cu avionul de linie malaysian care s-a prăbușit în estul Ucrainei. Reuniunea, care va fi publică, va avea loc vineri în cursul după-amiezii, a precizat un diplomat din cadrul Consiliului, citat de AFP.
UPDATE 23.00 SBU, serviciul secret ucrainean, a publicat pe Youtube o înregistrare, a cărei veridicitate nu poate fi verificată, în care un lider separatist prorus vorbește cu un membru al serviciilor secrete rusești. Separatistul informează că a doborât un avion An-26, de transport militar ucrainean, însă rusul îi spune că au doborât altceva. „Asta e, e război!”, este răspunsul separatistului. Înregistrarea AICI.
UPDATE 22.20 Asociația Internațională de Transport Aerian (IATA) a anunțat că spațiul aerian comercial din estul Ucrainei, pe unde a trecut avionul Malaysia Airlines, nu era supus restricțiilor. Anterior, un oficial al agenției de control aerian a Rusiei spusese că spațiul aerian din estul Ucrainei era închis de 3 zile și că nu își explică ce căuta acolo aeronava.
UPDATE 22.16 Ministrul afacerilor externe Titus Corlățean a dispus activarea Celulei de criză la nivelul MAE, pentru a obține informații certe cu privire la cetățenia pasagerilor aflați la bordul avionului prăbușit. Până la momentul actual, autoritățile olandeze nu au comunicat informații oficiale în acest sens, a anunțat MAE.
UPDATE 22.13 Vicepreședintele american Joe Biden a oferit asistență președintelui ucrainean Petro Poroșenko, adăugând că SUA vor face tot ce pot pentru a ajuta la stabilirea cauzelor prăbușirii.
UPDATE 22.10 Separatiștii proruși sunt dispuși să încheie un armistițiu de 3 zile cu Ucraina, pentru a permite autorităților ucrainene să lucreze la locul prăbușirii aeronavei, conform RIA Novosti.
UPDATE 21.56 Analiști militari contactați de CNN și de The Guardian consideră că avionul malaezian nu ar fi putut să fie doborât decât de un sistem antiaerian al unei armate de stat, de tipul rusescului BUK, poreclit „Grizzly” de occidentali, și că este foarte puțin probabil ca separatiștii proruși din estul Ucrainei să aibă acces la armamente atât de sofisticate, precum și să aibă pregătirea necesară pentru a le opera. Analiza CNN aici, analiza The Guardian aici.
UPDATE 21.53 Milițiile separatiste și pompierii sosiți la locul prăbușirii avionului de pasageri, în estul Ucrainei, au recuperat cutiile negre ale aeronavei. Autoritățile ucrainene nu au acces la locul accidentului.
UPDATE 21.39 Președintele României Traian Băsescu a declarat într-un comunicat de presă că „este consternat de tragicul eveniment” și că „cere clarificarea imediată a condițiilor în care s-a petrecut tragicul accident și solicită ca experți ai Uniunii Europene să participe la anchetă alături de autoritățile ucrainene”.
UPDATE 21.32 Un lider al separatiștilor proruși din Donețk, Igor Girkin poreclit Strelkov, a postat pe o rețea socială rusească anunțul că „am doborât un AN-26 lângă Torez”, la scurt timp după prăbușirea avionului Boeing 777, ceea ce implică ideea că separatiștii ar fi putut să doboare din greșeală avionul, crezând că este unul ucrainean de transport militar. Postarea a fost ulterior scoasă de pe site.
El a postat și imagini de la locul tragediei. La începutul săptămânii, separatiștii proruși au doborât într-adevăr un An-26 ucrainean.
UPDATE 21.20 Președintele SUA Barack Obama a declarat că „încercăm să determinăm dacă au existat cetățeni americani la bord. Este prioritatea noastră”. Anterior, un consilier al ministrului de Interne ucrainean a declarat că la bord s-ar fi aflat 23 de cetățeni americani, însă tot el a declarat că au existat peste 300 de victime, în contextul în care la bord s-au aflat doar 295 de persoane, conform companiei aeriene Malaysia Airlines. Departamentul de Stat al SUA a anunțat de asemenea că nu are deocamdată informații că au existat americani la bord.
UPDATE 21.17
I’m shocked and saddened by the Malaysian air disaster. Officials from across Whitehall are meeting to establish the facts.
— David Cameron (@David_Cameron) July 17, 2014
UPDATE 21.10 Ministerul Afacerilor Externe de la București a anunțat că se află în contact cu autoritățile ucrainene și cele malaeziene, pentru a verifica dacă la bordul aeronavei se aflau și cetățeni români. Premierul Victor Ponta a făcut și el declarații.
UPDATE 21.00 Conform agenției rusești Itar Tass, autoritățile ucrainene au luat decizia de a închide spațiul aerian în estul Ucrainei, pentru avioanele comerciale, în urmă cu 3 zile, conform unei surse din Rosaviatsia (Agenția rusească de transport aerian).
Separatiștii proruși din Donețk au informat că nu pot fi operate zboruri comerciale în spațiul aerian de deasupra Donețk și Lugansk, pentru că infrastructura de comunicații a fost distrusă. „Kievul operează serviciile de trafic aerian și nu e clar cum a ajuns acest avion în această zonă”, a spus sursa rusească.
UPDATE 20.52 Președintele ucrainean Petro Poroșenko vorbește despre un „act terorist” în legătură cu avionul malaezian care s-a prăbușit joi în estul Ucrainei, a declarat însărcinatul cu afaceri de presă.
„Poroșenko crede referitor la avionul care a fost doborât că nu este un incident, nici o catastrofă, ci un act terorist”, a declarat Svatoslav Țegolko, citat de LeFigaro.fr
UPDATE 20.50 Malaysia Airlines confirmă că a pierdut contactul cu zborul MH17 la ora 17.15 (ora României), la 30 km de punctul Tamak, situat la aproximativ 50 km de granița Rusiei cu Ucraina. Cursa a decolat din Amsterdam la ora locală 12.15 și trebuia să ajungă în Malaezia, la Kuala Lumpur, la 6.10 dimineața (ora Malaeziei).
UPDATE 20.30 Ministerul ucrainean de Externe anunță că va prezenta dovezi care să arate că armata rusă a fost implicată în doborârea avionului malaezian.
UPDATE 20.23 Franța îndeamnă toate companiile aeriene să evite spațiul aerian ucrainean, după prăbușirea avionului de pasageri al Malaysia Airlines în regiunea Donețk. Un anunț similar a fost făcut de compania aeriană rusească Transaero.
UPDATE 20.08 Compania aeriană Lufthansa a anunțat că va ocoli începând de acum să zboare peste estul Ucrainei.
UPDATE 19.57 Vladimir Putin și-a exprimat condoleanțele premierului Malaeziei, cu privire la accidentul aviatic din Ucraina, rugându-l să transmită sprijinul familiilor victimelor.
UPDATE 19.54 Ambasadorul Rusiei la ONU, Vitali Ciurkin, a negat implicarea Rusiei, în fața jurnaliștilor de la New York: „Nu am făcut-o noi”.
UPDATE 19.37 ​Președintele Statelor Unite, Barack Obama, a discutat la telefon cu omologul său rus, Vladimir Putin, despre prăbușirea avionului companiei Malaysia Airlines în estul Ucrainei. Conform Reuters, Casa Albă se află în contact permanent cu autoritățile ucrainene, în legătură cu tragedia aviatică.
UPDATE 19.32 Corespondentul Reuters în Ucraina relatează că epava avionului și cadavre ale pasagerilor au fost găsite lângă orașul Grabovo. Serviciile de urgență ucrainene au declarat că au găsit până acum cel puțin 100 de cadavre la locul prăbușirii, iar bucăți din aeronavă sunt împrăștiate pe o arie de 15 kilometri.
UPDATE 19.30 Un pasager care a urcat în cursa de Kuala Lumpur a postat pe Facebook un mesaj înainte de îmbarcare, alături de o poză cu aeronava Boeing 777-200, fotografiata pe geamul de la poarta de îmbarcare. Citit acum, mesajul este terifiant: „În caz că dispare, să vedeți cum arată”, a scris pasagerul, referindu-se la cursa Malaysian Airlines care s-a prăbușit în Oceanul Indian, la începutul acestui an.
„La terminalul 3 de pe aeroportul Schiphol din Amsterdam, de unde a decolat cursa Malaysian Airlines, nimeni nu oferă informații. Compania asiatică are un birou de informații, însă nici un angajat nu lucrează. KLM nu răspunde la solicitările jurnaliștilor”, mai scriu jurnaliștii olandezi.
UPDATE 19.25 Liderii separatiștilor proruși din regiunea Donețk au negat orice implicare în prăbușirea aeronavei de pasageri, conform Interfax. Ei au declarat că separatiștii nu au armament capabil să doboare aeronave care zboară mai sus de 3.000-4.000 de metri, avionul malaezian zburând la peste 10.000 de metri. Separatiștii dau vina pe armata ucraineană.
UPDATE 19.22 Ministrul Transporturilor din Malaezia spune că nu are încă o confirmare oficială că avionul a fost doborât și că armata investighează.
UPDATE 19:17 Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, nu exclude posibilitatea ca avionul de pasageri prăbușit în estul Ucrainei să fi fost doborât cu o rachetă, informează AFP.
„Nu poate fi exclusă posibilitatea ca avionul să fi fost doborât cu o rachetă”, a declarat Poroșenko.
UPDATE 19.13 De Telegraaf, cel mai important ziar olandez, scrie că zborul era operat de Malaysian Airlines în cooperare cu KLM sub codul KL4103. Cei mai mulți dintre pasageri aveau naționalitate olandeză.
O sursă din cadrul organismului rusesc de control aerian a declarat pentru agenția Itar Tass că avionul s-a prăbușit la aproximativ 50-60 de kilometri de granița Ucrainei cu Rusia, aparatul de zbor trebuind să intre în spațiul aerian rusesc la ora 17.20 (ora Moscovei).
Conform sursei Interfax, avionul a intrat în picaj și a fost găsit în flăcări, pe teritoriul ucrainean. Avionul s-a prăbușit într-o zonă unde au loc lupte puternice între forțele separatiste proruse și cele ucrainene.
O sursă din instituțiile de securitate din Ucraina, citată de Interfax, a declarat că avionul malaezian a dispărut de pe radar la o altitudine de 10.000 de metri și a căzut lângă orașul ucrainean Șahtiorsk.