Administrația Joe Biden nu prea mai are încredere în afirmațiile oficialilor guvernamentali israelieni despre planurile militare și diplomatice, afirmă oficiali de la Washington citați de site-ul Axios.com, în contextul în care Israelul pregătește un atac contra Iranului.
”Încrederea noastră în israelieni este la un nivel foarte scăzut în acest moment, iar acest lucru se întâmplă dintr-un motiv întemeiat”, a declarat un oficial guvernamental american, sub protecția anonimatului.
Alți oficiali americani au declarat că Jake Sullivan, consilierul pentru Securitate Națională al președintelui Joe Biden, i-a cerut ministrului israelian al Afacerilor Strategice, Ron Dermer, ”claritate și transparență” din partea Israelului în legătură cu planurile de ripostă contra Iranului, întrucât vor exista implicații pentru trupele și obiectivele americane din Orientul Mijlociu.
Jake Sullivan a transmis că, în cazul în care Statele Unite nu vor ști ce plan are Israelul, nu vor interveni automat pentru protejarea țării de un nou atac masiv iranian cu rachete balistice, a afirmat un alt oficial de la Washington.
Potrivit altor oficiali, Ron Dermer a afirmat că Israelul vrea să se coordoneze cu Statele Unite, dar Washingtonul nu știe cât de mult poate avea încredere în informațiile transmise de Guvernul Benjamin Netanyahu.
Alți oficiali au declarat că discuțiile dintre Washington și Ierusalim pe tema ripostei față de Iran au fost constructive.
Președintele SUA, Joe Biden, a cerut Guvernului Benjamin Netanyahu să evite atacarea instalațiilor petroliere iraniene, afirmând că Israelul nu a stabilit încă modalitatea de ripostă la atacul iranian cu rachete balistice, dar sugerând că există anumite probleme de comunicare.
”Israelienii nu au stabilit ce vor face referitor la un atac, discuțiile continuă. Dacă aș fi în locul lor, m-aș gândi la alte variante în afară de atacarea instalațiilor petroliere. Presupun că atunci când vor stabili, vom avea o discuție”, a afirmat Joe Biden, într-o conferință de presă organizată vineri la Casa Albă.
Anterior, Biden afirmase că discuțiile cu Israelul se referă la potențiale atacuri asupra instalațiilor petroliere din Iran, deși liderul de la Casa Albă sugerase că reacția ar fi exagerată. Întrebat joi dacă va permite Israelului să atace Iranul, președintele SUA a susținut că nu este vorba despre o aprobare din partea Washingtonului.
”În primul rând, noi nu acordăm permisiunea Israelului, oferim consultanță Israelului. Și nu se va întâmpla nimic astăzi. Purtăm discuții. Oricum, ar fi puțin cam…”, declara președintele Biden.
Președintele SUA a cerut Israelului o reacție ”proporționată”, anunțând clar că se opune unui atac asupra obiectivelor nucleare iraniene.
”Răspunsul este nu. Am participat la o reuniune a Grupului G7. Suntem cu toții de acord, de la Japonia la Germania, am stabilit cu toții că trebuie făcut ceva. Este clar că Iranul a deviat de la linia normală. Vom discuta despre ce vor face israelienii, noi, liderii țărilor din Grupul G7 suntem de acord că au dreptul să riposteze, dar proporționat”, a subliniat Biden.
Iranul a lansat peste 180 de rachete balistice spre Israel ca ripostă la o serie de atacuri comise de armata israeliană în ultimele luni. Regimul islamist iranian a precizat că atacurile cu rachete balistice sunt riposte la bombardamentele israeliene asupra Beirutului și Teheranului. În atacul de la Teheran a fost eliminat Ismail Haniyeh, liderul Biroului politic al Hamas, în timp ce bombardamentul de la Beirut s-a soldat cu uciderea liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, și a unui comandant al Gardienilor Revoluției, Abbas Nilforousan. Peste 2.000 de persoane, în principal civili, au fost ucise în bombardamentele israeliene asupra Beirutului.
Foto: Profimedia
Citește și: