Decizia premierului britanic, Rishi Sunak, de convocare a alegerilor parlamentare anticipate riscă să conducă la scoaterea de la guvernare a Partidului Conservator (centru-dreapta) pentru prima dată în ultimii 14 ani, comentează site-ul Axios.com.
Sondajele de opinie sugerează că Partidul Conservator se confruntă cu un potențial eveniment similar ieșirii de pe scena politică, după ce a numit cinci prim-miniștri în cei opt ani tumultoși de după referendumul care a decis retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit).
Partidul LaburIst (centru-stânga, opoziție) încearcă să obțină prima majoritate parlamentară de după 2010, sub conducerea lui Keir Starmer, un fost activist pentru drepturile omului care pledează pentru intensificarea relațiilor cu Uniunea Europeană.
”Stagnarea economiei britanice, seria de scandaluri din mandatul fostului premier Boris Johnson și mandatul extrem de scurt din punct de vedere istoric al premierului Liz Truss au contribuit la scăderea popularității conservatorilor”, notează site-ul Axios.com.
Partidul Laburist (centru-stânga) este creditat cu o medie de 44% din intențiile de vot, în timp ce Partidul Conservator (centru-dreapta) este la nivelul de 23,2%. Formațiunea Reformă (dreapta) are o susținere electorală de 11%, iar Partidul Liberal-Democrat este creditat cu 9,5%. Partidul Verzilor ar putea obține 6,7% în scrutinul parlamentar din iulie, iar naționaliștii scoțieni (SNP) sunt creditați cu 2,7% din intențiile de vot.
Marea Britanie va organiza alegeri parlamentare anticipate pe 4 iulie, a anunțat miercuri după-amiază, după o ședință extraordinară de guvern, premierul Rishi Sunak, liderul Partidului Conservator.
”Este momentul ca Marea Britanie să își aleagă viitorul, să decidă dacă vrea să construiască pe baza progreselor sau să riște revenirea la o situație fără niciun plan și fără nicio certitudine”, a premierul Rishi Sunak.
Foto: Shutterstock
Citește și: