Axios.com: Kamala Harris vrea extinderea la nivel MONDIAL a exporturilor SUA de tehnologii ecologice, prin devansarea Chinei

Publicat: 23 08. 2024, 22:11

Vicepreședintele american Kamala Harris intenționează să intensifice, dacă va deveni președinte, programele prin care Statele Unite și țări aliate ar exporta tehnologie în națiunile aflate în dezvoltare, pentru realizarea tranziției ecologice, printr-o concurență puternică de tip strategic în raport cu Beijingul, conform site-ului Axios.com.

Brian Deese, fost director al Consiliului Economic de la Casa Albă și consilier de campanie al Kamalei Harris, a elaborat un plan agresiv prin care ar convinge națiunile aflate în dezvoltare să cumpere tehnologie americană.

”Statele Unite nu au oferit deocamdată un răspuns pe măsură la inițiativa chineză «O Centură, Un Drum». Cedarea acestui spațiu reprezintă un eșec pentru Statele Unite și o oportunitate economică pierdută”, afirmă Brian Deese.

Prin inițiativa ”O Centură, Un Drum”, China încearcă să finanțeze exporturile de tehnologie în țările în curs de dezvoltare. Președintele Joe Biden a adoptat Legea Reducerii Inflației, prin care sunt alocate subvenții de sute de miliarde de dolari programelor industriale ecologice. Brian Deese vrea să meargă mai departe, propunând o inițiativă denumită ”Planul Marshall pentru Energie Curată”.

”Ideea este de a poziționa Statele Unite și țările aliate, mai degrabă decât China, ca parteneri aleși de națiunile aflate în dezvoltare care intenționează să facă investiții în reziliența climatică”, notează site-ul Axios.com.

Brian Deese vrea să le ofere altor țări acces la finanțare pentru a importa tehnologie ecologică din Statele Unite și din națiuni aliate. Fondurile ar urma să fie acordate prin mecanisme financiare precum emiterea de titluri de obligațiuni. Consilierul Kamalei Harris argumentează că, deși Legea Reducerii Inflației poate contribui la achiziții de tehnologii ecologice pe plan mondial, ritmul exporturilor americane nu este suficient de intens.

”Propunerea lui Deese poate fi percepută ca fiind asistență financiară străină combinată cu programe de bunăstare corporativă. Nu vor putea apărea critici privind generarea inflației. Companiile americane ar putea scădea prețurile în Statele Unite, dacă vor extinde exporturile pe plan internațional. Problema este că Harris nu va putea implementa acest program singură, ci va avea nevoie de aprobarea Congresului SUA”, concluzionează site-ul Axios.com.

Donald Trump contestă agenda de ”extremă-stânga” a Kamalei Harris

Donald Trump, candidatul Partidului Republican în scrutinul prezidențial din SUA, a criticat constant agenda de ”extremă-stânga” a Kamalei Harris, denunțând și programele ecologiste ale lui Tim Walz, candidatul democrat la postul de vicepreședinte.

”Kamala Harris tocmai și-a amplificat viziunea radicală pentru America, selectând un alt extremist de stânga pentru funcția de vicepreședinte. Tim Walz va ștampila agenda periculos de liberală a Kamalei Harris, prin măsuri de genul eliberării persoanelor condamnate, prin acceptarea politicilor Noului acord ecologic anti-american, prin cedarea controlului asupra frontierei sudice în favoarea infractorilor străini și a cartelurilor violente de droguri. De la promovarea agendei eliminării emisiilor de dioxid de carbon, la sugerarea unor standarde mai stricte pentru mașini și la politicile prin care persoanele condamnate pot să voteze, Walz este obsedat să răspândească agenda periculos de liberală (…)”, a anunțat recent echipa de campanie a lui Donald Trump.

Foto: Profimedia

Citește și:

Președintele Fed sugerează că dobânzile vor fi REDUSE în septembrie /„A venit vremea ajustării politicii monetare”