Azerbaidjan decide încetarea focului în Nagorno-Karabah. Istoria unui conflict de zeci de ani
„Este vorba de un răspuns la apelurile internaționale de încetare a focului”, precizează instituția, avertizând că armata azeră va riposta la atacuri.
Zeci de militari azeri și armeni au murit în confruntările armate din regiunea separatistă Nagorno-Karabah, în ceea ce este cea mai gravă criză din ultimele două decenii.
Armenia a anunțat că a pierdut 18 combatanți în luptele din Nagorno-Karabah. De partea cealaltă, 12 militari azeri au murit în confruntările cu separatiștii armeni. Luptele au continuat în cursul nopții de sâmbătă spre duminică. Rusia, care alimentează cu armament ambele părți, a reiterat apelul de încetare a focului.
Atât Azerbaidjanul, cât și Armenia se acuză reciproc de inițierea actualei serii de atacuri. Incidente similare au fost raportate în regiunea separatistă și în martie.
Istoria conflictului din regiunea Nagorno-Karabakh
Conflictul dintre cele două părți a izbucnit la sfârșitul anilor 1980 și a escaladat în război în 1991, soldându-se cu 30.000 de morți până la acordul de încetare a focului, intrat în vigoare în 1994. Regiunea Nagorno-Karabah, o enclavă în Azerbaidjan, este sub controlul separatiștilor armeni, care au propriul guvern și surse proprii de finanțare. Confruntările militare nu sunt un fapt neobișnuit în această regiune.
Ce suprafață are zona de conflict?
Regiunea Nagorno-Karabakh se află într-o zonă montană a Azerbaidjanului, având aproape 150.000 de locuitori și o suprafață de 12.000 de kilometri pătrați. Această zonă se află sub controlul forțelor armene ale etnicilor, cât și a celor miliatare ale acestei țări de la încheierea războiului care a ucis în jur de 30.000 de persoane și a cauzat deportarea unui milion de locuitori ai zonei.
Când a început totul?
Tensiunile dintre armenii creștini și azerii majoritar musulmani au început să se manifeste din anii premergători destrămării Uniunii Sovietice. Odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991 și cu câștigarea idependenței celor două republici, războiul a fost iminent. Un acord de încetare a focului a fost semnat în 1994, însă forțele armene și azere au continuat să se confrunte în zona demilitarizată Nagorno-Karabakh.
Ce s-a întâmplat de atunci?
Eforturile internaționale de a determina statutul acestei regiuni au înregistrat progrese nesemnificative. Faptul că acest conflict este în continuare departe de a se sfârși a avut efecte dezastruoase asupra economiei Armeniei. De asemenea, Turcia a închis granița cu această țară, lăsând-o cu granițe deschide doar cu Georgia și Iran.