Azerbaidjanul a avansat în Nagorno-Karabah și a preluat controlul asupra mai multor localități
Forțele azere au cucerit mai multe localități din Nagorno-Karabah în timpul conflictului cu Armenia, au anunțat miercuri ambele părți implicate în conflict, dar și autoritățile din regiunea disputată de Erevan și Baku.
Azerbaidjanul a reușit să mute frontul mai adânc în regiunea de conflict, a declarat, prin intermediul unui comunicat, Arayik Harutyunyan, liderul regional al Nagorno-Karabah, informează Agerpres.
Armata Armeniei a confirmat că forțele armate azere au reușit să preia controlul asupra mai multor zone din Nagorno-Karabah. Aceasta este prima dată când Erevanul recunoaște oficial că adversarul a avansat în regiunea de conflict.
Între timp, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, a scris pe Twitter că Armata azeră a reușit să preia controlul asupra a încă opt sate din regiune.
Astfel, potrivit autorităților de la Baku, Armata azeră are acum sub control 45 de localități din Nagorno-Karabah, informație negată inițial de Erevan.
Televiziunea azeră de stat a publicat imagini cu oameni sărbătorind pe străzi cu focuri de artificii.
Conflictul din Nagorno-Karabah continuă
Separatiștii din Nagorno-Karabah acuză Armata Azerbaidjanului că ar fi lansat o triplă ofensivă, la sud, nord și nord-est de republica autoproclamată.
De partea sa, Azerbaidjanul susține că respectă armistițiul și îi acuză pe armeni că ar bombarda mai multe districte azere.
Potrivit presei, Azerbaidjanul pare să fi cucerit câteva teritorii de la începutul războiului, dar nu a reușit să obțină un avantaj semnificativ în raport cu separatiștii, care continuă să controleze zonele muntoase.
Sute de soldați și un număr încă necunoscut de civili au murit ca urmare a violențelor din Nagorno-Karabah din 27 septembrie până în prezent. De altfel, conflictul actual este cel mai grav din Nagorno-Karabah din 1994 până astăzi.
Regiunea Nagorno-Karabah este recunoscută la nivel internațional ca fiind parte a Azerbaidjanului. Cu toate acestea, de facto, aceasta se află sub controlul forțelor armene din 1994 și are o populație majoritar armeană.
Conflictul dintre Armenia și Azerbaidjan cu privire la regiunea Nagorno-Karabah a provocat îngrijorare în rândul statelor occidentale, întrucât ar putea spori instabilitatea din regiunea Caucazului, zonă tranzitată de importante conducte de petrol și gaze naturale.