Bahrainul a anunțat vineri stabilirea de relații diplomatice cu Israelul, pe modelul Emiratelor Arabe Unite, o mișcare criticată în principal de către palestinieni.
Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunțat și el această decizie pe Twitter, după ce a discutat prin telefon cu regele Bahrainului, Hamad bin Isa Al Khalifa și cu premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, potrivit Reuters.
„Este cu adevărat o zi istorică”, a spus Donald Trump în fața jurnaliștilor de la Casa Albă.
„Deschiderea unui dialog direct și a unor legături între aceste societăți dinamice și economii dezvoltate va continua transformarea pozitivă a Orientului Mijlociu și va crește stabilitatea, securitatea și prosperitatea din regiune”, au anunțat Statele Unite, Bahrainul și Israelul în cadrul unui comunicat.
Luna trecută, o altă țară din Golful Persic, Emiratele Arabe Unite, a fost de acord să normalizeze relațiile cu Israelul în urma unor negocieri mediate de către Statele Unite. Acordul în acest sens urmează să fie semnat pe 15 septembrie în cadrul unei ceremonii care va avea loc la Casa Albă, în prezența lui Donald Trump.
Vineri, Netanyahu a declarat că decizia Bahrainului marchează „o nouă epocă a păcii”.
„De-a lungul multor ani am investit în pace, iar acum pacea va investi în noi, va aduce investiții majore în economia Israelului, iar acest lucru este foarte important”, a declarat Netanyahu.
Palestinienii s-au declarat dezamăgiți de decizia Bahrainului, temându-se că aceasta va slăbi și mai mult poziția țărilor arabe privind teritoriile palestiniene.
Un comunicat transmis în numele conducerii teritoriilor palestiniene a condamnat acordul, pe care l-a descris ca fiind o trădare față de cauza palestiniană.
„Conducerea din Palestina respinge decizia Regatului Bahrain și face apel la retragerea imediată din acesta din cauza prejudiciilor pe care le poate aduce drepturilor inalienabile ale palestinienilor”, se arată în comunicat.
Bahrainul, un mic stat insular, este un aliat apropiat al Arabiei Saudite și al Statelor Unite ale Americii. De altfel, Marina americană își are centrul regional în Bahrain.
În 2011, Arabia Saudită a trimis trupe în Bahrain pentru a înăbuși o revoluție și, împreună cu Emiratele Arabe Unite și Kuwait, saudiții au acordat Bahrainului un împrumut de zece miliarde de dolari în 2018.
Administrația Trump a încercat în ultima perioadă să convingă cât mai multe state arabe îngrijorate de acțiunile Iranului să ajungă la acorduri de normalizare a relațiilor cu Israelul.
Cea mai influentă dintre țările din regiune, Arabia Saudită, a anunțat că încă nu este pregătită pentru un asemenea pas.
Bahrainul este a patra țară arabă care ajunge la un astfel de acord cu Israelul, după Egipt, Iordania și Emiratele Arabe Unite.