Experții ONU care se află în Siria pentru a ancheta un presupus atac cu arme chimice au nevoie de patru zile pentru a-și încheia activitatea la fața locului, a declarat miercuri secretarul general al Națiunilor Unite, Ban Ki-moon, citat de AFP.
„Lăsați-i să își termine munca în patru zile”, a declarat Ban Ki-moon în cadrul unei conferințe de presă la Haga. Un purtător de cuvânt al secretarului general al ONU a precizat ulterior că este vorba despre patru zile de muncă la fața locului, începând de luni.
În pofida tirurilor asupra convoiului lor, experții au mers luni la locul presupusului atac, în apropiere de Damasc, unde au efectuat, potrivit ONU, o strângere de probe „productivă”. Ei ar fi trebuit să își continue misiunea marți, dar aceasta a fost amânată pentru miercuri din cauza lipsei garanțiilor rebelilor de a le asigura securitatea, potrivit Damascului. Insurgenții au negat însă aceste acuzații.
„Ulterior, experții vor trebui să efectueze analize științifice, apoi va trebui să facem un raport pentru Consiliul de Securitate pentru ca acesta să ia acțiunile pe care le consideră necesare”, a adăugat secretarul general.
În ceea ce privește legalitatea unei eventuale intervenții militare, subiect de disensiuni între Rusia și Occident, Ban Ki-moon a răspuns, prudent, că „cea care stabilește cadrul unor acțiuni ce pot fi angajate pentru păstrarea păcii și securității este Carta ONU”.
Presupusul atac chimic din 21 august din apropiere de capitala siriană, care a cauzat moartea mai multor sute de persoane, a agravat diviziunile ruso-occidentale pe tema conflictului sirian: occidentalii au acuzat regimul sirian, în timp ce Rusia apreciază că rebelii au folosit arme chimice pentru a discredita Guvernul.
Statele Unite și aliații lor se declară pregătiți pentru o acțiune militară împotriva Siriei, pe care o acuză că a comis acest masacru cu arme chimice.
Rusia apreciază, la rândul său, că o soluție militară în Siria ar destabiliza țara și Orientul Mijlociu. Moscova va bloca orice inițiativă în Consiliul de Securitate în vederea unei acțiuni împotriva aliatului său.