Ritmul activităților economice tinde să încetinească în estul Asiei, în contextul dificultăților persistente din China și al intensificării tensiunilor geopolitice, care afectează perspectivele investițiilor, conform unui raport al Băncii Mondiale (BM).
”Creșterea economică în națiunile aflate în dezvoltare din Asia de Est și din zona Pacificului ar urma să se mențină puternică, la nivelul de 5% în 2023, dar va încetini în a doua jumătate a anului 2023 și, conform proiecțiilor, va fi de 4,5% în 2024”, arată raportul elaborat de experții Băncii Mondiale.
Proiecțiile indică scăderea activităților economice generale. China ar urma să înregistreze o creștere economică de 5,1% în 2023, în timp ce media creșterii economice în restul regiunii Asiei de Est ar urma să fie de 4,6%.
”În 2024, îmbunătățirea condițiilor externe va stimula creșterea economică în restul regiunii, dar dificultățile economice persistente din China – ritmul lent al relansării economice după redeschiderea economiei, datoria suverană ridicată, sectorul imobiliar slab și factori structurali, precum îmbătrânirea populației – vor afecta creșterea economică a Chinei, care ar urma să încetinească la 4,4% în 2024, comparativ cu o creștere de 4,7% în restul regiunii (…)”, subliniază specialiștii Băncii Mondiale.
Proiecțiile pentru anul 2024 sunt în scădere ușoară față de cele anunțate de Banca Mondială în aprilie.
Printre riscurile care afectează activitățile economice în China și în Asia de Est se numără intensificarea tensiunilor geopolitice și potențialele dezastre naturale.
”Zona Asiei de Est și Pacificului rămâne una dintre regiunile cu ritm rapid de creștere economică și una dintre cele mai dinamice din lume, chiar dacă se moderează ritmul creșterii economice. Pe termen mediu, menținerea unei creșteri economice mari va necesita reforme în sensul competitivității industriale, pentru diversificarea partenerilor comerciali, stimularea productivității și creșterii potențialului generării de locuri de muncă în sectorul serviciilor”, afirmă Manuela V. Ferro, vicepreședinte al Băncii Mondiale.
Aaditya Mattoo, economist-șef al Băncii Mondiale responsabil de Asia de Est și Pacific, a notat că ”reformele în sectorul serviciilor și digitalizarea pot genera un ciclu eficient de intensificare a activităților economice și de utilizare a capacităților în materie de resurse umane, ceea ce poate stimula dezvoltarea regională”.
Foto: Profimedia
Citește și: