Banca Mondială estimează costuri uriașe pentru Africa după epidemia de Ebola
„Dacă epidemia va afecta un număr important de persoane din țările vecine, dintre care unele au economii mult mai importante, impactul regional financiar pe doi ani ar putea fi de 32,6 miliade de dolari până la sfârșitul lui 2015”, se arată într-un raport al instituției.
Pentru moment, febra hemoragică s-a soldat cu aproape 3.500 de morți în Africa de Vest, în special în țările care reprezintă focarul epidemiei (Liberia, Guineea, Sierra Leone).
Impactul economic este deja „profund” în aceste trei țări, dar ar putea deveni „catastrofal”, dacă Ebola nu este ținută sub control, subliniază Banca Mondială.
Repercusiunile ar putea fi totuși limitate dacă acțiunea „imediată” a comunității internaționale ar reuși să frâneze epidemia și să atenueze „factorul teamă” care determină țările vecine să își închidă frontierele sau să suspende schimburile comerciale, agravând impactul economic al virusului, subliniază raportul.
Potrivit Băncii Mondiale, eficacitatea luptei împotriva epidemiei în Senegal și Nigeria demonstrează că un astfel de obiectiv poate fi atins dacă sistemul de sănătate are deja câteva „capacități” și dacă răspunsul politic este „determinat”.
„Comunitatea internațională trebuie să găsească mijloacele de a ocoli obstacolele logistice și de a transporta mai mulți medici și personal medical, mai multe paturi de spital și asistență sanitară și ajutor de dezvoltare pentru a opri Ebola”, a declarat președintele BM, Jim Yong Kim, citat în comunicat.
Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional au crescut recent ajutorul oferit țărilor afectate de Ebola.
Pe termen mai lung, este necesar un efort deosebit pentru a „restabili” încrederea pentru ca investitorii locali și internaționali să revină în țările afectate de Ebola.