Banca Mondială pune la dispoziție 30 de miliarde de dolari pentru a limita criza alimentară provocată de războiul din Ucraina
Banca Mondială a informat, în cursul zilei de miercuri, că va pune la dispoziție 30 de miliarde de dolari, cu scopul de a stopa criza alimentară cu care lumea se confruntă ca urmare a războiului din Ucraina.
Aceasta în contextul în care Rusia și Ucraina sunt doi dintre cei mai mari exportatori de cereale la nivel global, iar conflictul a oprit exporturile din ambele state.
Astfel, instituția financiară urmează să pună la dispoziție 12 miliarde de dolari pentru proiecte noi și alte 18 miliarde pentru proiecte de alimentație și nutriție deja existente.
„Creşterile preţurilor la alimente au efecte devastatoare asupra celor mai săraci şi vulnerabili”, a declarat David Malpass, preşedintele Băncii Mondiale, prin intermediul unui comunicat de presă.
Majoritatea resurselor vor merge în Africa, Orientul Mijlociu, Europa de Est, Asia Centrală şi Asia de Sud.
Ţări precum Egiptul sunt dependente de grâul ucrainean şi se luptă pentru aprovizionare, deoarece Rusia a blocat exporturile agricole ale Ucrainei din porturile Mării Negre şi a impus restricţii la exporturile interne, potrivit MEDIAFAX.
Ministrul german de Externe: „Rusia duce acest război cu o altă armă teribilă şi puternică: foamea şi lipsurile”
Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a declarat miercuri că Rusia blochează exporturile de cereale din Ucraina.
Dat fiind faptul că Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori de cereale la nivel mondial, mai ales către statele sărace, Baerbock spune că Rusia folosește, practic, foamea și lipsurile ca armă de război.
Ea a făcut referire și la faptul că războiul declanșat de Rusia în Ucraina a dus la distrugerea infrastructurii agricole.
Recent, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a atras atenția că piața la nivel mondial suferă din cauza lipsei cerealelor din Ucraina, precum și din cauza lipsei alimentelor și îngrășămintelor produse în Rusia și Belarus.
Ucraina şi Rusia produc împreună aproape o treime din grâul şi orzul din lume şi jumătate din uleiul de floarea soarelui, a spus el.
„În doar doi ani, numărul persoanelor cu insecuritate alimentară severă s-a dublat, de la 135 de milioane înainte de pandemie la 276 de milioane în prezent”, a spus Guterres.