Hackerii au furat 2 miliarde de ruble, adică peste 30 de milioane de dolari, din conturile băncii centrale a Rusiei, conform CNN. Hackerii au încercat să fure o sumă mult mai mare, de 5 miliarde de ruble, dar au fost opriți de echipa de securitate IT a băncii.
„Am avut noroc să returnăm o parte din bani”, a declarat Artiom Sicev, responsabil cu securitatea băncii, pentru CNN.
Hackerii au atacat de asemenea și bănci private de la Moscova, furând bani din conturile clienților. Autoritățile ruse nu au dat detalii despre când a avut loc atacul cibernetic și cum s-a procedat.
În ultima perioadă, o grupare internațională de hackeri a atacat mai multe bănci. În ianuarie 2015, hackerii au folosit codurile SWIFT ale unei bănci din Ecuador și le-au folosit pentru a fura banii pe care banca îi deținea la Wells Fargo, în SUA.
În octombrie 2015, aceeași schemă a fost folosită pentru o bancă din Filipine. În decembrie 2015, s-a încercat același lucru la o bancă din Vietnam, dar hackerii au fost opriți.
În februarie 2016, hackerii au furat peste 100 de milioane de dolari din banca centrală a Bangladeshului, folosind aceeași schemă cu codurile SWIFT. Banii din Bangladesh erau ținuți la banca federală din New York, iar hackerii au încercat să fure 951 de milioane de dolari, dar au fost opriți de americani.
Experții în securitate cibernetică de la Symantec au anunțat că sistemul bancar internațional este ținta unor atacuri susținute ale unui grup sofisticat, denumit Lazarus, care pare să aibă legături cu Coreea de Nord.