Prima pagină » Știri externe » Băncile din Marea Britanie pun presine pe Guvernul de la Londra. Cum vor să „rămână” în UE

Băncile din Marea Britanie pun presine pe Guvernul de la Londra. Cum vor să „rămână” în UE

Băncile din Marea Britanie pun presine pe Guvernul de la Londra. Cum vor să
Mari bănci din Marea Britanie vor ca guvernul țării să permită industriei să se supună reglementărilor europene pentru încă cinci ani după Brexit, o inițiativă care i-ar putea înfuria pe euroscepticii care vor să iasă din sistemul legal al blocului european cât mai curând posibil, potrivit Reuters.

Jucători internaționali din domeniul bancar pun presiune pe guvernul Marii Britanii pentru a permite Curții Europene de Justiție să decidă asupra afacerilor pe care le dețin, potrivit unui document analizat de agenția de presă Reuters.

Documentul a fost redactat de trei dintre cele mai mari firme de avocatură din Marea Britanie, Linklaters, Freshfields și Clifford Chance, în beneficiul băncilor care au făcut lobby pe lângă guvern pentru o ieșire din UE organizată pe etape. Cele trei firme au refuzat să comenteze.

Documentul are sprijinul celor mai importante bănci, a fost prezentat în fața Ministerului de Finanțe și este cea mai detaliată cerere de până acum a industriei financiare din Marea Britanie pentru o perioadă de traziție care ar acorda mai mult timp pentru adaptarea la Brexit, susțin bancherii citați de Reuters.

Ministerul de Finanțe a refuzat să comenteze.

În timp ce o parte dintre oficialii din Ministerul de Finanțe nu susțin inițiativa, ministrul pentru Brexit, David Davis, și prim-ministra Theresa May sunt singurii care și-au asumat, în mod public, că sprijină orice înțelegere. Mai mult, Ministerul de Finanțe a transmis, printr-o declarație, că ministrul de finanțe Philip Hammond este atent la opiniile sectorului.

Documentul susține că înțelegerea de tranziție ar trebui să dureze cel puțin trei-cinci ani. Acesta avertizează asupra unui potențial șoc pe care îl poate suferi atât economia Marii Britanii, cât și cea europeană, din cauza pierderii unor servicii financiare, dacă băncile nu asigură o etapă de tranziție pe lângă perioada de retragere de doi ani care va începe când guvernul va invoca articolul 50 din Tratatul de la Lisabona.

Dacă nu se ajunge la nici un acord de tranziție, există riscul ca o serie de bănci să nu poată să miște părți din operațiuni în afara Marii Britanii sau să înființele noi filiale britanice, potrivit documentului, ceea ce implică riscul ca băncile să fie nevoite să întrerupă brusc activitățile de afaceri din Uniunea Europeană.

În mod normal, băncile ar avea nevoie de trei ani pentru a-și reloca operațiunile, potrivit unui document, dar – din cauza numărului mare de firme care caută să facă acest lucru simultan – reglementatorii ar putea să se confrunte cu multe cereri, care ar încetini procesul.

Suporterii Brexit se opun oricăror aranjamente de traziție, temându-se că ar deveni permanente, în contextul în care finalizarea unor termene poate dura ani.

Firmele de servicii financiare se confruntă cu cele mai mari provocări, din cauza faptului că multe zone din afacerile lor sunt guvernate de reguli care le permit să opereze în Europa.

Sectorul financiar reprezintă aproape 10% din economia Marii Britanii.

Autor